U tri pucnjave u SAD-u žrtve uglavnom Azijatkinje

Osumnjičeni, 21-godišnji Robert Aaron Long, uhapšen je oko 240 km južno od Atlante.

"Velika je vjerojatnost" da je isti napadač sudjelovao u svim trima napadima na salone za masažu u Atlanti (EPA)

Najmanje je osmero ljudi ubijeno, a među ubijenim je najviše žena azijskog porijekla, u trima pucnjavama u utorak u salonima za masažu u Atlanti i u obližnjem gradu, izvijestila su američka glasila a da zasad nije utvrđeno jesu li ta tri događaja povezana.

Pucnjava je uslijedila nakon što su mnogi pripadnici azijske zajednice  već na rubu nakon nedavnog porasta zločina iz mržnje protiv zajednice i pokrenuti su neposredni strahovi da su azijska poduzeća možda namjerno izdvojena.

Prva pucnjava u kojoj su četiri osobe ubijene i dvije ranjene, dogodila se u utorak poslijepodne u salonu za masažu pedesetak kilometara od Atlante, najvećeg grada u saveznoj državi Georgiji, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, rekao je glasnogovornik policije okruga Cherokee, prenosi mreža CNN.

Nedugo zatim, u još dvjema pucnjavama ubijene su četiri osobe u dvama salonima za masažu u Atlanti, saopćila je policija u tome gradu, prenosi ista mreža, javlja Hina.

Četiri žrtve drugih dviju pucnjava jesu žene, azijskog porijekla.

Osumnjičeni uhapšen 240 km južno od Atlante

Policija Cherokeeja je putem Facebooka pozvala svjedoke da se jave i objavila snimku osumnjičenika u crnom automobilu.

Osumnjičenik, 21-godišnji Robert Aaron Long, uhapšen je u utorak navečer oko 240 km južno od Atlante, piše dnevnik Atlanta Journal – Constitution.

“Velika je vjerojatnost” da je isti napadač sudjelovao u svim trima napadima na salone za masažu u Atlanti u kojima je ubio osmero ljudi, rekao je za AFP glasnogovornik policije u tom glavnom gradu Georgije.

“Nakon pregleda videosnimki istražitelji misle da postoji velika vjerojatnost da je naš osumnjičenik napadač iz okruga Cherokeeja koji je u pritvoru”, rekao je taj policijski službenik, misleći pritom na Roberta Aarona Longa.

Porasli napadi na pripadnike azijske zajednice

Do pucnjave dolazi kad izvještaji o napadima na Amerikance azijskog porijkla govore, prije svega na starije ljude, da su porasli posljednjih mjeseci – pojačani su tokom pandemije COVID-a 19, vjeruju aktivisti, govoreći o “kineskom virusu” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i drugih.

Protuteroristički ured njujorške policijske uprave rekao je da “nadgleda pucnjavu na Amerikance azijskog porijekla u Georgiji” i raspoređuje oficire “u naše velike azijske zajednice širom grada iz opreza”, iako je dodao da ne postoji poznata veza s gradom.

Iako je rasnu motivaciju teško utvrditi, studija Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma pri CSU San Bernardino pokazala je da su se prijavljeni zločini iz mržnje iz mržnje gotovo utrostručili sa 49 na 122 slučaja prošle godine u 16 velikih američkih gradova, uključujući New York i Los Angelesu – iako je ukupni zločin iz mržnje opao za sedam posto.

Prema podacima Azijsko-američkog fonda za zagovaranje, u Georgiji živi gotovo 500 000 stanovnika azijskog porijekla ili nešto više od četiri posto stanovništva.

Demokratska stranka u Gruziji nazvala je pucnjavu u utorak “užasnom”.

“Kako se detalji i dalje pojavljuju, ovaj napad nažalost slijedi neprihvatljivi obrazac nasilja nad azijskim Amerikancima koji je naglo narastao tokom ove pandemije”, rekla je kongresmenka Nikema Williams.

Izvor: Agencije