Kina poručila da neće posustati pred sankcijama EU-a

Očekuje se da će ambasadori Evropske unije dati zeleno svjetlo za sankcije, kao odgovor na povrede ljudskih prava nad ujgurskom muslimanskom manjinom.

Ekonomska pitanja ne bi trebalo politizirati, poruka je iz Pekinga (EPA)

Kina je upozorila Evropsku uniju na planirane sankcije EU-a zbog kršenja ljudskih prava, rekavši da Peking neće popustiti ako se Brisel miješa u njihove unutrašnje stvari.

Očekuje se da će ambasadori EU-a u srijedu dati zeleno svjetlo za sankcije, kao odgovor na povrede ljudskih prava nad kineskom ujgurskom muslimanskom manjinom, prenosi Fena.

“Želimo dijalog, a ne konfrontaciju. Molimo EU stranu da dobro razmisli. Ako neki insistiraju na konfrontaciji, nećemo odustati”, rekao je Zhang Ming, kineski ambasador u 27-članom bloku, na online seminaru u utorak.

Progon i prisilni rad Ujgura

Očekivane mjere EU-a sastojat će se od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine protiv četiri kineska zvaničnika, kao i jednog poslovnog subjekta, izjavile su diplomate EU-a za Reuters prošle sedmice.

Zhang je odbacio optužbe za progon i prisilni rad Ujgura u krajnjoj zapadnoj regiji Xinjiang, rekavši da su “mrzitelji Kine” širili laži radi političke dobiti.

Također je upozorio EU da ne povezuje investicijski sporazum koji su dvije strane postigle u decembru s pitanjima ljudskih prava ili djelovanjem Pekinga na Hong Kongu.

“Ekonomska pitanja ne bi trebalo politizirati”, rekao je Zhang.

Izvor: Agencije