Iran: Rušenje ukrajinskog aviona greška protuzračne odbrane

Iranska revolucionarna garda srušila je 8. januara 2020. ukrajinski putnički avion ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Avion je identificiran kao neprijateljska meta zbog pogreške zapovjedništva protuzračne odbrane u blizini Teherana te su na avion ispaljena dva projektila, navodi Iran (EPA)

Iranska uprava za civilnu avijaciju je u srijedu objavila da je uzrok pada ukrajinskog putničkog aviona u januaru 2020. pogreška protuzračne odbrane jer je avion pogrešno identificiran kao neprijateljska meta.

“Avion je identificiran kao neprijateljska meta zbog pogreške zapovjedništva protuzračne odbrane u blizini Teherana te su na avion ispaljena dva projektila”, piše u završnom službenom izvještaju, prenosi Hina.

U njemu se dodaje da postupanje ukrajinskog aviona nije imalo nikakvu ulogu u počinjenoj pogrešci protuzračne jedinice.

Iranska revolucionarna garda srušila je 8. januara 2020. ukrajinski putnički avion ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Avion je srušen projektilima zemlja-zrak.

Ciničan pokušaj

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u srijedu kritizirao taj izvještaj kao “ciničan pokušaj” iranskih vlasti da sakriju prave razloge rušenja aviona.

“Ono što smo danas vidjeli u izvještaju nije ništa drugo nego ciničan pokušaj skrivanja pravih razloga za rušenje našeg aviona. Nećemo dozvoliti Iranu da sakrije istinu i nećemo mu dopustiti da izbjegne odgovornost za taj zločin”, napisao je Kuleba na Facebooku.

Nakon što je prvobitno odbijao optužbe da su njegove snage srušile avion u kontekstu napetosti nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku, Iran je ubrzo priznao da je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski avion.

Iran je prošle godine napao američke baze u Iraku što je rekao da je bio odgovor na likvidaciju njihovog najmoćnijeg zapovjednika Qassema Souleimanija koji je ranije ubijen u američkom zračnom napadu na aerodrom u Bagdadu.

Izvor: Agencije