EK: Proizvodnja cjepiva se ubrzava, do kraja juna 466 miliona doza

Nakon početnih poteškoća u proizvodnji cjepiva protiv COVID-a 19, sada se proces ubrzava i još je moguće ispuniti cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u EU do kraja ljeta.

BioNTech/Pfizer u ovom će tromjesečju isporučiti 66 miliona doza, a Moderna 10 miliona doza, što je u skladu s potpisanim ugovorima (EPA)

Nakon početnih poteškoća u proizvodnji cjepiva protiv COVID-a 19 sada se proces ubrzava i još uvijek je moguće ispuniti cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Evropskoj uniji do kraja ljeta, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Sada se trebamo fokusirati na drugo tromjesečje i razdoblje do ljeta. Znamo da možemo postići naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva do kraja ljeta”, izjavila je predsjednica Komisije na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Prema podacima koje je iznijela Von der Leyen, BioNTech/Pfizer i Moderna u prvom tromjesečju poštuju svoje ugovorne obveze i isporučile su ili će do kraja ovoga mjeseca isporučiti količine predviđene za prvo tromjesečje.

BioNTech/Pfizer u ovom će tromjesečju isporučiti 66 miliona doza, a Moderna 10 miliona doza, što je u skladu s potpisanim ugovorima, kaže Von der Leyen.

Neuspjeh AstraZenece

S druge strane, AstraZeneca je potpuno podbacila. Umjesto obećanih 90 miliona doza u prvom tromjesečju ta je kompanija najprije to smanjila na 40 miliona, a sad tvrdi da će isporučiti 30 miliona doza u ovom tromjesečju, trostruko manje od obećane količine.

Ako AstraZeneca održi obećanje od 30 miliona doza, EU bi ukupno mogla dobiti u ovom tromjesečju gotovo 106 miliona doza.

U drugom tromjesečju očekuju se znatno veće količine, predsjednica Komisije kaže da se može računati na BioNTech/Pfizer, koji bi u drugom tromjesečju trebao isporučiti 200 miliona doza, Moderna bi trebala isporučiti 35 miliona doza te Johnson & Johnson 55 miliona doza.

Cjepivo Johnson & Johnsona, četvrto je koje je dobilo odobrenje za upotrebu u EU-u, a njegova je prednost to što se daje samo jedna doza. Ukupno bi od ta tri proizvođača, bez AstraZenece, EU trebao dobiti 290 miliona doza.

Što se tiče AstraZenece, ta je kompanija najavila za drugo tromjesečje 70 miliona doza, umjesto 180 miliona obećanih doza. Ako sve četiri kompanije održe svoja obećanja, to znači da bi do kraja juna Evropska unija ukupno mogla dobiti 466 miliona doza.

Izvor: Agencije

Povezane

Budući da nema dovoljno vakcina, Evropska komisija želi da te potvrde sadrže i rezultat testiranja na COVID-19 ili prisustvo antitijela.

Published On 17 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO