Njemačka: CDU/CSU pada, Zeleni rastu šest mjeseci pred izbore

Pad vladajućih ‘unionista’ ispod 30 posto znači da samo sa Zelenima trenutno mogu formirati vladu.

Na ovom nivou podrške 'unionisti' su posljednji put bili pred pandemiju (Reuters)
Na ovom nivou podrške 'unionisti' su posljednji put bili pred pandemiju (Reuters)

Šest mjeseci pred parlamentarne izbore u Nemačkoj, vladajuće stranke Kršćansko demokratska unija odlazeće kancelarke Angele Merkel (CDU) i Kršćansko socijalna unija (CSU) sve više gubi na popularnosti.

Afera oko zaštitnih maski, problemi s isporukama vakcina, ali i gubitak na izborima u pokrajinama Baden-Wurttemberg i Rheinland-Pfalz, te otvoreno pitanje koga će “unionisti“ odrediti za kandidata za kancelara, doveli su do gubitka podrške, prenosi Tanjug.

Bez Zelenih nema nove vlade

Prema aktuelnom istraživanju instituta Forsa, Unija CDU/CSU trenutno bi mogla osvojiti 29 posto glasova, što je za čak četiri posto manje nego prošle sedmice.

Na ovom nivou podrške “unionisti” su posljednji put bili pred pandemiju.

Od slabljenja “unionista” profitiraju, prije svih, Zeleni, koji bi u ovom trenutku osvojili 21 posto glasova, što je za tri procenata više.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) ostala je nepromijenjeno na 16 posto podrške, a nepromijenjeno je i stanje kada je riječ o Slobodarskoj partiji Njemačke (FDP) i Ljevici, koje mogu osvojiti po osam posto glasova.

Pad “unionista” ispod 30 posto znači da samo sa Zelenima trenutno mogu formirati vladu.

Soderu veće šanse nego Laschetu

Aktuelni rezultati ne omogućavaju nastavak aktuelne koalicije CDU/CSU i SPD, kao ni takozvanu semafor koaliciju “Zelena-crvena-crvena“.

Kada je riječ o kandidatima “unionista” za kancelara najveću podršku građana uživa šef CSU-a Markus Soder, kojem bi 36 posto Njemaca dalo glas.

Ako bi CDU postavio svog novog lidera Armina Lascheta za kandidata za kancelara, on bi trenutno dobio svega 21 posto glasova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO