Breton: Ruska vakcina Sputnjik V je veoma dobra

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Thierry Breton ocijenio je da je ruska vakcina protiv COVID-a 19 Sputnjik V veoma dobra.

Evropa i SAD će vakcinisati svoje stanovništvo do kraja ljeta, ali sve zajedno to će biti svega 10 posto svjetske populacije, rekao je Breton (EPA)

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Thierry Breton ocijenio je u srijedu da je ruska vakcina protiv COVID-a 19 Sputnjik V veoma dobra i rekao da se nalazi među vakcinama koje konkuriraju za upotrebu u EU.

“EU ima najveći broj raspoloživih vakcina. Sada ih imamo četiri, ali nadamo se da će ih uskoro biti i pet. Evropa i SAD će vakcinisati svoje stanovništvo do kraja ljeta, ali sve zajedno to će biti svega 10 posto svjetske populacije”, rekao je Breton, prenosi Tanjug agenciju TASS.

Problemi u proizvodnji

“Naravno da je i Sputnjik V među vakcinama koje konkuriraju (za upotrebu u EU), naravno da je to veoma dobra vakcina, jer su Rusi veoma dobri naučnici i nemam ni jedan razlog da sumnjam (u to)”, rekao je Breton upitan o manjku vakcina u Evropi.

On je dodao i da izgleda da ima nekih problema u proizvodnji te vakcine i da se zato javljaju zahtjevi da se proizvodi u proizvodnim kapacitetima u Evropi, ali da su oni za sada zauzeti za proizvodnju vakcina o koje su već dogovorene.

“Ali ako bude prostora, kažem da ćemo pomoći”, rekao je Breton.

Izvor: Agencije