Biden zaprijetio Putinu, Rusija povukla ambasadora iz SAD-a

Američki predsjednik rekao je da će Putin platiti cijenu zbog navodnog miješanja u američke izbore.

Joe Biden je poruku Vladimiru Putinu posalo nakon izvještaja obavještajnih službi (EPA)

Rusija je u srijedu pozvala svog ambasadora u Washingtonu na konsultacije o budućnosti odnosa dvije zemlje, nakon izjave američkog predsjednika Joea Bidena da će ruski predsjednik Vladimir Putin „platiti cijenu“ za navodno miješanje u američke predsjednike izbore.

Ministarsvo vanjskih poslova Rusije napisalo je u izjavi da je pozvalo ambasadora Anatolija Antonova u Moskvu na razgovore o budućim odnosima Rusije i SAD-a.

Potez je načinjen kako bi se osiguralo da se bilateralne veze dvije zelmje neće nepopravljivo pogoršati, navodi se u saopštenju, prenosi Reuters.

Ranije, američki predsjednik Biden izjavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro osjetiti posljedice direktnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine kako bi njihov ishod prevagnuo u korist Donalda Trumpa.

“Platit će cijenu, a kakve će biti posljedice, vidjet ćete uskoro”, rekao je Biden za ABC News, prenosi Hina.

‘Ne vjerujem da Putin ima dušu’

Biden je to kazao nakon izvještaja obavještajnih službi u kojem se potkrepljuju optužbe da iza miješanje Rusije u izbore stoji sam predsjednik Putin.

Rusija uzvraća da se radi o neutemeljenim optužbama.

Za Putina je rekao da ga “relativno dobro poznaje” te da je, po njegovom iskustvu sa stranim čelnicima, najvažnija stvar poznavati sagovornika.

Također je kazao da ne vjeruje da ruski predsjednik ima dušu, a na upit da li misli da je Putin ubica, odgovorio je potvrdno.

“Da, mislim to”, rekao je Biden.

Istovremeno je Biden podsjetio da “postoje pitanja od zajedničkog interesa na kojima bi mogli surađivati”, kao što je bilo produljenje nuklearnog sporazuma START.

Izvor: Agencije