Američki obavještajci: Trumpovi saveznici radili za Moskvu

Iran je pokušao potkopati podršku Trumpu, dok su saveznici bivšeg predsjednika širili tvrdnje protiv Bidena, kaže se u izvještaju.

Kina je optuživana da je pokušala utjecati na izbore u korist Joea Bidena (Reuters)

Rusija je putem saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pokušala utjecati na američke predsjedničke izbore 2020. „zavaravajućim i neutemeljenim optužbama“ protiv Joea Bidena, otkriva izvještaj objavljen u utorak, a u manjoj mjeri uplesti se pokušao i Iran.

To je zaključak izvještaja na 15 stranica o utjecaju na izbore koji je objavio ured direktorice Nacionalne obavještajne agencije.

U njemu se tvrdi da su Trumpovi saveznici radili za Moskvu kad su širili tvrdnje protiv Bidena putem ljudi iz Ukrajine povezanih s Rusijom, piše agencija Reuters, prenosi Hina.

Bidena i njegovog sina Huntera, direktora u upravnom odboru Burisme,  privatne ukrajinske energetske kompanije, često se optuživalo za koruptivne radnje u toj zemlji i u Kini, što su obojica odbacila.

Biden je na kraju pobijedio Trumpa i 20. januara postao novi američki predsjednik, a tužioci savezne države Delaware su mjesec nakon izbora pokrenuli istragu poreznih prijava Huntera Bidena.

‘Pokušali i Kuba, Venecuela i Hezbollah’

Američke obavještajne agencije u novom izvještaju pronašle su i druge pokušaje utjecaja na glasače, uključujući operaciju Irana kojom je ta država htjela potkopati podršku Trumpu.

U izvještaju se govori i o pokušaju Trumpovih saveznika da prošire tvrdnje da Kina utječe na izbore u korist Bidena, no odbacuje se da je Peking to doista i činio.

„Kina je htjela stabilnost u svom odnosu sa SAD-om i nije smatrala da joj neki ishod izbora donosi dovoljno prednosti da riskira pokušaje utjecanja i da bude otkrivena u tome“, stoji u izvještaju.

Američki obavještajci tvrde da su na izbore pokušali utjecati i Kuba, Venezuela i libanski pokret Hezbollah, iako su ti pokušaji bili „manji“ nego oni Irana i Rusije.

Američka obavještajna zajednica i bivši posebni istražitelj Robert Mueller 2019. su objavili izvještaj u kojem su zaključili da je Rusija uticala i na izbore 2016. u korist Trumpa, napadajući njegovu protukandidatkinju Hillary Clinton.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada