Palestinci dobili prvi kontingent vakcina od COVAX-a

Radi se o 62.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Palestinske vlasti nadaju se da će zahvaljujući COVAX-u vakcinisati oko 20 posto populacije (Reuters)
Palestinske vlasti nadaju se da će zahvaljujući COVAX-u vakcinisati oko 20 posto populacije (Reuters)

Palestinske vlasti primile su u srijedu prvi kontingent vakcina protiv COVID-19 preko globalne inicijative COVAX, koje će biti utrošene na imunizaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, koji mnogo zaostaju za vakcinacijom u Izraelu.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravlja rekao je da će 38.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech biti u upotrebi od nedjelje, dok će 24.000 doza AstraZenece biti uskladišteno „dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne da sud o njoj“.

Trećina vakcina namijenjena je Pojasu Gaze, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici, teško oboljeli pacijenti od raka i bubrežnih bolesti, te stariji od 75 godina.

Ipak, dok njegovi stručnjaci analiziraju slučajeve nuspojava nakon vakcinacije AstraZenecom, WHO i dalje apeluje na zemlje da ne obustavljaju njenu upotrebu.

Novi kontingent Palestincima očekuje se u roku od nekoliko mjeseci.

Prvu dozu primilo oko 13.500 osoba

Palestinske vlasti nadaju se da će zahvaljujući COVAX-u vakcinisati oko 20 posto populacije.

Vlasti su se nedavno našli pod kritikama zbog distribucije vakcine, nakon optužbi da je prioritet dat političarima i osobama od značaja.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje živi 3,1 miliona Palestinaca, prijavljeno je 146.359 slučajeva zaraze, te 1.667 umrlih, a u Pojasu Gaze, gdje se nalaze oko dva miliona ljudi, zaraženo je preko 57 hiljada osoba, dok su 572 preminule.

Zvaničnici iz Gaze tvrde da je prvu dozu ruske vakcine Sputnjik V do sada primilo 8.500 osoba, dok se na okupiranoj Zapadnoj obali taj broj kreće oko 5.000.

Oko 90.000, od ukupno 120.000 palestinskih radnika koji imaju izraelske radne dozvole, dobili su vakcine od Izraela, svjetskog lidera u vakcinaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO