Nepotrebna odvajanja majki od novorođenčadi zbog COVID-19

Poticanje na ‘njegu majke klokana’, koja uključuje rani i bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi spasiti više od 125.000 života, navodi se u studiji.

Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju 'pravo na spasonosni kontakt s roditeljima' (EPA)

Pandemija COVID-19 ozbiljno utječe na njegu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Dvije nove studije, koje je citirao WHO, objavile su da u porodilištima masovno ne dopuštaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dopušteno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Poticanje na “njegu majke klokana”, koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi spasiti više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Lancet, prenosi Hina.

Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju “pravo na spasonosni kontakt teljima”, a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije COVID-19, istaknuo je Anshu Banerjee, stručnjak WHO-a za zdravlje majki i novorođenčadi.

“Desetljeća napretka u smanjivanju smrtnosti djece bit će ugrožena ako se nešto ne učini već sada”, ustvrdio je Banerjee.

Kontakt i kada je potvrđen COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dijele sobu sa svojom novorođenom djecom, doje i ostvaruju kontakt kožom – čak i kada se sumnja ili je potvrđen COVID-19.

Međunarodno istraživanje provedeno među medicinskim sestrama i ljekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dvije trećine od 1.120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od djeteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 posto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i sigurnost među glavnim su problemima.

Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kisika, premještali sa odjeljenja za novorođenčad na odjele za COVID-19.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada