Turska protestira zbog sporazuma o podvodnom kablu

Ankara tvrdi da su Grčka, Izrael, Kipar i Evropska unija trebali tražiti dozvolu za projekat povezivanja podvodnim kablom.

Planirana trasa kabla obuhvata i kontinentalni pojas Turske u istočnom Mediteranu (EPA - Ilustracija)

Turska je izrazila negodovanje zbog toga što nije konsultirana u vezi s projektom koji podržava Evropska unija u istočnom Mediteranu.

Prema diplomatskom izvoru koji je želio ostati anoniman, zvanična Ankara je uputila diplomatsku notu ambasadama Grčke i Izraela, kao i Delegaciji EU-a, u kojoj se navodi da se bilo kakva daljnja aktivnost ne bi trebala odvijati bez prethodnog zahtjeva za dozvolu od turske Vlade, prenosi Anadolija.

Izrael, Grčka i Kipar 8. marta potpisali su Memorandum o razumijevanju o interkonektoru EuroAsia, koji povezuje električne mreže tri države podmorskim kablom.

U diplomatskoj noti se navodi da pomenuta mreža prolazi kroz turske teritorijalne vode.

‘Mora se tražiti dozvola Turske’

Kako navodi isti izvor, vizuelna dokumentacija projekta pokazala je da planirana trasa podmorskog električnog kabla obuhvata i kontinentalni pojas Turske u istočnom Mediteranu.

Prema međunarodnom pravu, ukoliko postoji potreba za preliminarnom studijom prije samog polaganja kablova, mora se tražiti dozvola Turske.

Prema diplomatskom izvoru, ako preliminarna studija nije potrebna, Turska bi unaprijed trebala blagovremeno biti obaviještena.

Izvor: Agencije