Sve više zemalja obustavlja upotrebu AstraZenece, EMA je i dalje podržava

Suspenzije su uslijedile nakon izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima koji su se pojavili kod nekih vakcinisanih osoba.

Evropska agencija za lijekove saopćila je da je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine (EPA)

Generalna direktorica Evropske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke danas je rekla da nema indikacija da je stvaranje opasnih krvnih ugrušaka kod nekih osoba koje su primile vakcinu protiv korona virusa kompanije AstraZeneca uzrokovano vakcinacijom.

Cooke je navela da je EMA “čvrsto uvjerena” da su prednosti AstraZenecine vakcine veće od rizika, ali da je ispitivanje u toku.

Dodala je da pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nije veća nego što je to slučaj u populaciji.

“To su vrlo rijetki slučajevi i mi ih moramo pažljivo ispitati. EMA ovu situaciju uzima krajnje ozbiljno i nastavit ćemo svoj posao kako bismo osigurali da europsko stanovništvo bude obavješteno o našem istraživanju”, rekla je Cooke, prenijela je Hina.

Ona je rekla da je do 10. marta bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja pet miliona doza vakcine AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.

EMA će u četvrtak izdati preporuku koja se tiče sigurnosti te vakcine.

Sve više zemalja odlučuje se za suspenziju upotrebe vakcine koju su razvili kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oxford protiv bolesti COVID-19, zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Portugal je u ponedjeljak privremeno suspendirao vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca, slijedeći poteze nekoliko drugih evropskih zemalja usljed zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata.

Iako u Portugalu do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, doze AstraZenece koje su do sada stigle u ovu zemlju bit će čuvane do daljnjeg, kažu iz portugalske radne grupe za vakcinaciju.

EMA će se zvanično oglasiti 18. marta

Prethodno su se Španija, Francuska, Njemačka, Slovenija i Italija pridružile Danskoj, Norveškoj, Austriji, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Luksemburgu, Islandu, Irskoj i Bugarskoj u suspendiranju upotrebe vakcine, nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Čekajući reviziju Evropske agencije za lijekove (EMA), odluku o suspenziji vakcine AstraZeneca donio je i Kipar.

Suspenzija će trajati do 18. marta, kada bi EMA trebala objaviti mišljenje o vakcini nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su je primili.

Kiparski program imunizacije stanovništva nastavit će se vakcinama kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Nije bilo javno prijavljenih slučajeva bilo kakvih neželjenih efekata vakcine AstraZeneca na Kipru.

Sastanak Savjetodavnog odbora WHO-a

Iz AstraZenece su poručili da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

EMA je ranije saopćila da, dok je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine, ostaje pri stavu da su koristi vakcine u sprečavanju bolesti COVID-19 veće od rizika od nepoželjnih posljedica.

U saopćenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu.

Savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se u utorak kako bi razgovarao o AstraZeneca vakcini.

Izvor: Agencije