Susret Erdogana i članova Predsjedništva BiH: Turska će poslati 30.000 vakcina

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s Erdoganom bit će održan i sastanak delegacija Turske i BiH (Anadolija)

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sastankom sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, počeli su u utorak zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “Merhaba, asker”, počeo je sastanak članova bh. Predsjedništva s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i Bosne i Hercegovine.

Erdogan je objavio da će Turska Bosni i Hercegovini poslati 30.000 doza vakcine protiv COVID-19.

Dodao je da “nam je cilj obim trgovinske razmjene BiH i Turske podići na milijardu dolara”.

Dodik je rekao da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost, dodijelila BiH, koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.

‘Autoput za unapređenje ekonomije BiH’

“Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo”, kaže Dodik, prenosi Fena.

Dodik je podsjetio da je Turska pomogla svima u BiH tokom poplava 2014. godine, na čemo „smo im zahvalni“, te je rekao da „smo bili na strani demokratije i Erdogana kada je teroristička organizacija pokušala promijeniti odnos snaga 15. jula 2016. godine“, kada je izvršen pokušaj državnog udara u Turskoj.

Dodao je da „ćemo raditi sa Turskom na realizaciji projekata koje smo dogovorili“ i da je autoput Sarajevo – Beograd najveći od njih, te da bi on unaprijedio ekonomiju Bosne i Hercegovine. Osim toga, naveo je, time bi put od Ljubljane do Skoplja bio kraći za 180 kilometara.

“Nadamo se da će predsjednik Erdogan odobriti povoljan kredit za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo”, rekao je Dodik.

Erdogan je rekao da je cilj obim trgovinske razmjene BiH i Turske podići na milijardu dolara (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon sastanka Predsjedništva BiH s Erdoganom, kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje.

Napomenuo je da je razgovarano i sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

Zvaničnici BiH i Turske danas su potpisali sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija.

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u prometnu mrežu EU i zemalja Zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

Također je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija.

Sporazumi i promocija investicija

Članovi bh. Predsjedništva su se tokom zvanične posjete sastali i s predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Sentopom.

Sentop je tokom sastanka podsjetio da dvije zemlje imaju veoma bliske odnose na svim poljima.

“Vjerujemo da na temelju naših historijskih i kulturnih odnosa kao i međuljudskih odnosa i dalje trebamo nastaviti blisku saradnju u mnogim oblastima. Poduzimamo svakako zajedničke napore kako bismo dodatno razvijali odnose između naših zemalja”, kazao je Sentop.

Članovi Predsjedništva BiH su se tokom zvanične posjete sastali sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom (Anadolija)

Istakao je da Turska snažno podržava ekonomski razvoj, društvenu integraciju, politički dogovor, stabilnost i pozitivnu agendu u Bosni i Hercegovini.

Sentop je istakao da nivo trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske planiraju povećati na nivo koji bi bio u skladu sa izvrsnim političkim odnosima dviju zemalja.

“U tom smislu, napredak na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd je od izuzetnog značaja”, kazao je Sentop.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

Izvor: Agencije