U četvrtak ‘vanredni sastanak’ EMA-e o AstraZeneci

Više zemalja je obustavilo upotrebu vakcine švedsko-britanske laboratorije i Univerziteta Oxford, zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi.

EMA istražuje 'stanoviti broj' slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da će u četvrtak održati “vanredni sastanak” pošto je više zemalja obustavilo upotrebu AstraZeneca vakcine, zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti vakcine i dalje veće od rizika.

“Sigurnosni odbor EMA-e će u utorak pomnije proučiti informacije i sazvati vanrednu sjednicu u četvrtak, 18. marta, kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne”, navodi se u saopćenju agencije čije je sjedište u Amsterdamu, prenosi Hina.

‘Prevencija veća od rizika’

Nekoliko zemalja, mežu kojima su Francuska i Njemačka, obustavile su iz opreza upotrebu vakcine koju su proizveli švedsko-britanska laboratorija AstraZeneca i Univerzitet Oxford, nakon prijave “mogućih” popratnih pojava, koje za sada nisu dokazane.

EMA je prethodno rekla da istražuje “stanoviti broj” slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu, istaknuvši da se ona i dalje može upotrebljavati.

“Dok njena istraga traje, EMA ostaje na stajalištu da su prednosti vakcine AstraZeneca u prevenciji COVID-19, koji donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava”, istaknuo je evropski regulator.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO