EK: Certifikati će imati ‘tri dimenzije’ podataka o zdravlju

Digitalni certifikati, koje će biti predloženi u srijedu u Briselu, za cilj imaju predstaviti zdravstveno stanje osobe koja ga posjeduje.

U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni certifikati, koji su namijenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije COVID-19 (EPA)

Digitalni certifikati, koje će biti predloženi u srijedu u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga posjeduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutra Evropske unije, rečeno je u utorak u Evropskoj komisiji.

“U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni certifikati, koji su namijenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije COVID-19”, kazao je glasnogovornik EK-a Eric Mamer, prenosi Tanjug.

U Briselu naglašavaju da će certifikati imati ”tri dimenzije” podataka.

”Infomacije mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je imuna uslijed oporavka od COVID-19 infekcije”, objasnio je Mamer.

Digitalni certifikati unutrašnje pitanje EU-a

U Briselu navode da će, poslije predlaganja certifikata, nastaviti raditiu na podacima koji su ”i dalje nepoznati”, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Za Tanjug su u EK-u iu ponedjeljak potvrdili da će se digitalni zeleni certifikati odnositi samo na građane E-a i njihova putovanja unutar Schngena.

Još se utvrđuju standardi za dokumenta koja bi moglal biti potrebna građanima trećih zemlja za putovanje u EU.

U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni certifikati unutrašnje pitanje EU-a.

Izvor: Agencije