Demonstranti upali u predsjedničku palatu u Adenu

Demonstranti su upali u predsjedničku palatu Maasheeq u Adenu, sjedištu međunarodno priznate Vlade, usred bijesa javnosti zbog teške ekonomske situacije.

Reporter Al Jazeere kaže da su demonstranti pripadnici snaga nacionalne sigurnosti koji devet mjeseci nisu dobili platu (EPA)
Reporter Al Jazeere kaže da su demonstranti pripadnici snaga nacionalne sigurnosti koji devet mjeseci nisu dobili platu (EPA)

Ljuti demonstranti iz Jemena upali su u predsjedničku palatu u južnom gradu Adenu, sjedištu međunarodne priznate Vlade, objavili su lokalni izvori.

Reuters javlja da su demonstranti provalili u predsjedničku palatu bijesni zbog nedostatka usluga, loših životnih uvjeta te inflacije lokalne valute.

Lokalni izvori rekli su Al Jazeeri da demonstranti nisu naišli na otpor snaga odanih Južnom tranzicijskom vijeću, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Reporter Al Jazeere Jamal Elshayyal kaže da su demonstranti pripadnici snaga nacionalne sigurnosti koji devet mjeseci nisu dobili platu.

Nasilje i nestabilnost su svakodnevnica

“Protesti su do sada bili mirni, sada se događa neka druga vrsta posredovanja”, rekao je Elshayyal, izvještavajući iz glavnog grada Katara.

Premijer Jemena Maeen Abdulmalik i ostali članovi međunarodno priznate Vlade ostali su unutar zgrade, rekli su dužnosnici za Reuters.

Al Jazeera nije mogla potvrditi istinitost ovog izvještaja.

Palatu, koja je, uz pomoć Ujedinjenih naroda, postala sjedište Vlade, čuvaju saudijske trupe, kazao je Elshayyal.

“No, izvan su separatisti – Južno tranzicijsko vijeće – iza kojih stoji UAEi, koji bi u teoriji trebali podržati Saudijsku Arabiju, ali u stvarnosti podržavaju separatiste koji su tražili otcjepljenje od Sanaae”, pojasnio je.

Nasilje i nestabilnost svakodnevnica su Jemena od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanaau.

Vojna ofanziva pod vodstvom Saudijske Arabije u znak podrške međunarodno priznatoj Vladi izazvala je humanitarnu katastrofu u najsiromašnijoj zemlji na Bliskim istoku.

Kako zaustaviti šestogodišnji rat

Deseci hiljada civila su ubijeni, a milioni gladuju.

Američki predsjednik Joe Biden je prošlog mjeseca okončao podršku saudijskoj vojnoj kampanji u toj zemlji te najavio specijalnog predstavnika za Jemen, kako bi pojačao diplomatske napore u cilju zaustavljanja šetogodišnjeg rata.

Washington se suočio s kritikama zbog vojne podrške Rijadu.

U ponedjeljak je američki državni sekretar Antony Blinken rekao Martinu Griffithsu, UN-ovom predstavniku za Jemen, da nema vojnog rješenja krize.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Ujedinjeni narodi opisuju situaciju u zaljevskoj zemlji kao najveću svjetsku humanitarnu krizu, u kojoj je ugroženo 80 posto stanovništva Jemena.

25 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO