Deb Haaland nova američka ministrica unutrašnjih poslova

Demokratska zastupnica u Kongresu postala je prva Indijanka koja je zauzela mjesto u nacionalnom kabinetu.

Deb Haaland je 35. generacija Amerikanaca iz Novog Meksika (EPA)

Američki Senat je potvrdio Deb Haaland za novu ministricu unutrašnjih poslova te je ta demokratska zastupnica u Kongresu postala prva Indijanka koja je zauzela mjesto u nacionalnom kabinetu.

Četiri republikanska senatora pridružila su se demokratskim kolegama kako bi podržali nominaciju zastupnice iz Novog Meksika, koja je prošla sa 51 prema 40 glasova.

Devet senatora nije glasalo, preosi Hina.

Upravljanje prirodnim resursima

Haaland (60) pripada plemenu Laguna Pueblo.

Prema njezinoj službenoj web stranici, ona je 35. generacija Amerikanaca iz Novog Meksika.

Godine 2018. bila je jedna od dviju predstavnica američkih starosjedilaca koje su osvojile zastupnička mjesta u Kongresu, a na izborima u novembru prošle godine ponovo je izabrana.

Djelatnost američkog ministarstva unutrašnjih poslova ne obuhvata provedbu zakona, već je odgovorno za upravljanje federalnim prirodnim resursima i zemljištem.

Haaland će nadgledati politike korištenja 500 miliona hektara savezne i plemenske zemlje, odnosno petine državne površine.

Područje njene odgovornosti, također, uključuje pitanja koja se odnose na oko 1,9 miliona pripadnika autohtonih naroda.

Pelosi: Pravednost i pravda za sve

Demokratski senator iz Novog Meksika Ben Ray Lujan, koji je predsjedavao Senatom tokom glasanja u ponedjeljak, ustvrdio je kako imenovanje Haaland šalje signal mladim američkim domorocima.

“Potvrda ministrice Deb Haaland snažan je korak naprijed u misiji demokrata da unaprijede održivu budućnost čiste energije u Americi pravednošću i pravdom za sve”, rekla je u izjavi predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi.

Izvor: Agencije