Blinken upozorio Kinu protiv korištenja ‘prinude i agresije’

Mi ćemo uzvratiti ukoliko bude neophodno kada Kina koristi prinudu i agresiju, poručio je američki državni sekretar.

Antony Blinken: Kinesko ponašanje nije u skladu s postojećim međunarodnim poretkom (EPA)
Antony Blinken: Kinesko ponašanje nije u skladu s postojećim međunarodnim poretkom (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Kinu protiv korištenja “prinude i agresije”, koristeći svoje prvo putovanje kako bi okupio azijske saveznike u suprotstavljanju rastućoj samouvjerenosti Pekinga.

Kineske obimne teritorijalne pretenzije u Istočnom i Južnom Kineskom moru postale su prioritetna tema u kinesko-američkim odnosima i bitna su sigurnosna briga za Japan.

“Mi ćemo uzvratiti ukoliko bude neophodno kada Kina koristi prinudu i agresiju”, izjavio je Blinken, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Blinken je doputovao u Tokio s ministrom odbrane Lloydom Austinom, u prvoj posjeti inozemstvu vodećih članova nove američke administracije predsjednika Joa Bidena.

Posjeta je uslijedila nakon prošlosedmičnog virtualnog samita čelnika SAD-a, Japana, Australije i Indije –  Quad alijanse.

Međusobna osuđivanja

Washington je osudio, kako ih je nazvao, pokušaje Pekinga da zastraši svoje susjede.

Kina je u više navrata osudila američke pokušaje da podstakne nemire u regiji i upliće se u njena unutrašnja pitanja.

U saopćenju objavljenom s japanskim kolegama, Blinken i Austin “priznali su da kinesko ponašanje nije u skladu s postojećim međunarodnim poretkom i predstavlja politički, ekonomski, vojni i tehnološki izazov saveznicima i međunarodnoj zajednici”.

Dvije zemlje “predane su protivljenju prinudi i destabilizirajućem ponašanju prema drugima u regiji, koje podriva međunarodni sistem zasnovan na pravilima”.

Sastanak je održan u formatu “2+2” s japanskim ministrom vanjskih poslova Toshimitsu Motegijem i ministrom odbrane Nobuo Kishijem kao domaćinim.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO