Afganistan: Američki izaslanik na pregovorima u Moskvi

Američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad sudjelovat će na sastanku afganistanske vlade i talibana koji se u četvrtak trebaju održati u Moskvi.

U međuvremenu Zalimay Khalilzad razgovara s objema stranama (Reuters)
U međuvremenu Zalimay Khalilzad razgovara s objema stranama (Reuters)

Američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad sudjelovat će na sastanku afganistanske vlade i talibana, koji se u četvrtak treba održati u Moskvi, kako bi se “pružila podrška mirovnom procesu”, saopćio je State Department.

“U okviru napora kako bi se potaknuo i podržao mirovni proces, ambasador Khalilzad planira sudjelovati na sastanku u Moskvi”, rekla je novinarima glasnogovornica američke diplomatije Jalina Porter, prenosi Hina.

“Sastanak je nastavak međunarodnih napora radi pružanja potpore mirovnom procesu u Afganistanu i odražava zabrinutost međunarodne zajednice za dosad ostvaren napredak”, dodala je.

Vlada novog američkog predsjednika Joea Bidena, koja treba odlučiti hoće li do 1. maja povući sve svoje vojnike iz Afganistana, u skladu s vremenskim planom koji je utvrdio njegov prethodnik Donald Trump, pokušava obnoviti pregovore Kabula i talibana koji su zapeli.

Pregovori na visokom nivou

Zatražila je od Turske da bude domaćin sastanka na visokom nivou, na kojemu bi sudjelovali pregovarači dviju strana koji se u pravilu sastaju u Dohi, u Kataru.

Turska vlada je potvrdila da će u aprilu organizirati takav sastanak u Istanbulu.

Rusija u četvrtak organizira drugi sastanak, čiji je službeni zadatak da “promiče međuafganistanske pregovore u Dohi” i “smanji nasilje”.

Kina i Pakistan bi trebali sudjelovati na tom sastanku.

U međuvremenu Khalilzad razgovara s objema stranama: u ponedjeljak se vratio iz Kabula, pošto je nekoliko dana u Dohi razgovarao s predstavnicima talibana.

Sjedinjene Američke Države su nedavno predložile zaraćenim stranama da sastave prelaznu vladu, u kojoj će biti talibani, u okviru prijedloga mirovnog ugovora kojim afganistanski čelnici nisu zadovoljni.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO