U Evropskoj uniji Sputnjik V nepoželjan, ali nužan

Ukoliko ruska vakcina bude odobrena u Uniji, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju, koja je već godinama na udaru trgovinskih sankcija Brisela.

Evropski zvaničnici su potvrdili da Italija planira početi proizvodnju Sputnjika V (Anadolija)

Evropska unija je javno odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj ruskoj vakcini, jer mora provesti imunizaciju 450 miliona građana EU-a i vratiti život u normalne tokove, saznaje Reuters u diplomatskim krugovima u Briselu.

Jedan zvaničnik EU-a koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina s farmaceutskim kompanijama izjavio je da vlade država članica EU-a razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima Sputnjika V na osnovu zahtjeva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora, prenosi Tanjug.

Riječ je o Mađarskoj i Slovačkoj, koje su već nabavile ruske vakcine, te Češkoj, koja je izrazila interes za tu vakcinu.

Evropski zvaničnici su potvrdili da Italija planira početi proizvodnju Sputnjika V u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Sporazumi o proizvodnji u EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je do sada primjenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju, koja je već godinama na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja poluotoka Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Reuters.

Anadolija je javila da je Ruski suvereni investicioni fond postigao sporazume o proizvodnji vakcina sa kompanijama sa sjedištima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, izjavio je danas direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev.

Sa ciljem povećanja proizvodnje vakcina u Evropi, u toku su pregovori sa još proizvođača, rekao je Dmitrijev novinarima u Moskvi.


Napomena: U prvobitnoj verziji teksta stajalo je kako je “Evropska unija zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom…” što je ispravljeno u “Evropska unija je javno odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom.”

Izvor: Agencije