SAD neuspješno pokušava uspostaviti kontakt sa Sjevernom Korejom

Do sada nismo dobili nikakv odgovor od Pjongjanga, rekao je američki zvaničnik.

Kim Jong-un i Donald Trump nisu uspjeli postići napredak u pogledu najvažnijih pitanja (EPA)

Saradnici američkog predsjednika Joea Bidena pokušavaju već sedmicama uspostaviti kontakte sa Sjevernom Korejom, ali do sada nisu uspjeli.

„Pokušavamo uspostaviti kontakte sa sjevernokorejskom vladom različitim kanalima od sredine februara, u prvom redu u New Yorku“, rekao je u ponedjeljak visoki američki zvaničnik koji je želio ostati neimenovan.

„Do danas nismo dobili nikakav odgovor od Pjongjanga“, dodao je on, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Prema njegovim riječima, cilj tih nastojanja je da se smanje “rizici od eskalacije” na Korejskom poluotoku.

Nakon razmjene uvreda i prijetnji nuklearnim ratom, Kim Jong-un i Donald Trump učinili su spektakularan zaokret prema poboljšanju odnosa, obilježen historijskim susretima.

No, nisu postigli napredak u pogledu najvažnijih pitanja, sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih programa, i pregovori su na mrtvoj točki od neuspješnog završetka drugog samita dvojice čelnika potkraj februara 2019. u Hanoju.

‘Više od godinu bez aktivnog dijaloga’

Jedan od razloga za to je izostanak konsenzusa o ustupcima koje bi Sjeverna Koreja morala učiniti da joj se ukinu međunarodne sankcije.

Dužnosnik Bidenove administracije kazao je da već “više od godine” nema “aktivnog dijaloga” između Washingtona i Pjongjanga.

Novi predsjednik započeo je temeljito preispitivanje američke politike prema Sjevernoj Koreji kako bi razmotrio sve moguće opcije u odnosu na “sve veću prijetnju” te države “za njene susjede i međunarodnu zajednicu”, rekao je.

“Tokom tog procesa nastavit ćemo konsultirati naše japanske i južnokorejske saveznike kako bi razmotrili njihove ideje i proučili nove pristupe”, dodao je.

Kim je početkom januara kazao da je SAD „najveći neprijatelj“ Sjeverne Koreje, dodajući da se politika Washingtona prema Pjongjangu “nikada” neće promijeniti, “ko god da bude na vlasti” u SAD-u.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO