Navalni kaže da je zatvoren u ‘koncentracionom logoru’

Ruski opozicijski čelnik Aleksej Navalni rekao je da je zatvoren u ‘koncentracionom logoru’, gdje je pod danonoćnim nadzorom.

Navalni je rekao da je u kaznenoj koloniji br. 2 u predgrađu Pokrova, u okolici Vladimira (Reuters)

Ruski opozicijski čelnik Aleksej Navalni rekao je u ponedjeljak da je zatvoren u “koncentracionom logoru”, gdje je pod danonoćnim nadzorom i gdje služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu.

U poruci objavljenoj na njegovu nalogu na Instagramu, poznati kritičar Kremlja potvrdio je da je trenutačno u zloglasnom zatvoru, pošto se danima nije znalo tačno mjesto njegovog boravka, prenosi Hina.

“Moram priznati da me ruski zatvorski sistem uspio iznenaditi. Nisam mislio da se na 100 kilometara od Moskve može podići koncentracioni logor”, napisao je taj aktivist, borac protiv korupcije kojem su 44 godine.

Dodao je da je u kaznenoj koloniji br. 2 u predgrađu Pokrova, u okolici Vladimira, dva sata vožnje autom istočno od glavnog grada.

Njegovi advokati, koji nailaze na šutnju zatvorskih vlasti, već danima pokušavaju otkriti gdje je tačno zatvoren, pošto je krajem februara premješten nakon osuđujuće presude drugostepenog suda.

Osuda, izrečena nakon njegovog povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio nakon trovanja, potaknula je međunarodne kritike i val protesta koje su ruske vlasti bezobzirno ugušile.

Njegova braniteljica Olga Mihajlova, kako prenose ruske novinske agencije, rekla je u ponedjeljak da se ipak sastala s branjenikom u toj koloniji.

Stalni nadzor

Vjeran svom jetkom humoru, Navalni je uz poruku objavio svoju staru, nedatiranu fotografiju na kojoj je obrijane glave.

“Tri stvari me i dalje iznenađuju: zvjezdano nebo iznad nas, kategorički imperativ (moralni zakon u nama) i nevjerojatan osjećaj kad rukom prijeđem preko svježe obrijane glave”, rekao je.

Dodao je da kamere snimaju svaki njegov pokret: “Svi smo pod nadzorom i o najmanjem prekršaju se sastavlja izvještaj”.

Ovaj zatvor koji podsjeća na gulag danas je jedan od 684 radna logora u Rusiji u kojima je 393.000 zatvorenika. Bivši zatvorenici opisuju ga kao posebno strog, okružen limenom ogradom nad kojom je bodljikava žica.

Opozicijski predstavnik Konstantin Kotov koji je ondje proveo više od godinu dana, rekao je za AFP da zatvorenici u tom zatvoru zapravo nemaju slobodnog vremena i da su potpuno odsječeni od svijeta.

Navalni je u ponedjeljak rekao da ga dosad nisu fizički zlostavljali.

Aleksej Navalni je uhapšen u januaru čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica koje smatra politički motiviranim.

Hapšenje Navalnog je potaknulo velike proteste u Rusiji, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 hapšenja. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države traže “trenutačno oslobađanje” zatvorenog opozicijskog prvaka.

Izvor: Agencije