Iran poručio da bi SAD trebao ukinuti sankcije

Washington bi, također, trebao pružiti garancije da greške Donbalda Trumpa više neće biti ponovljene, poručuju iz Teherana.

Mohammad Javad Zarif tvrdi da nova američka administracija nije uradila ništa drugačije od prethodne (EPA)

Saeed Khatibzadeh, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Irana, izjavio je u ponedjeljak da bi SAD trebao ukinuti sankcije Iranu i pružiti garancije da nikada više neće ponoviti greške koje je napravila administracija Donalda Trumpa.

“SAD bi treb ukinuti sankcije Iranu i također bi trebao pružiti garancije da Trumpove greške više neće biti ponovljene. Onda bismo trebali razgovarati u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije [JCPOA]”, kazao je on na sedmičnoj konferenciji za novinare u Teheranu

Biden izrazio spremnost

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif također je ocijenio da ističe vrijeme da se SAD ponovo uključi u nuklearni sporazum velikih sila s Iranom i oživi pregovore, jer se u junu u toj zemlji održavaju predsjednički izbori, koji će produžiti interegnum za najmanje šest mjeseci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je spremnost da se pridruži evropskim partnerima i doprinese oživljavanju nuklearnog sporazuma, iz kojeg je njegov prethodnik Trump jednostrano povukao SAD.

Zarif je ocijenio da Bidenova administracija nije uradila ništa drugačije od prethodne.

Izvor: Agencije