Britanska naučnica: Bit će potrebna dovakcinacija protiv COVID-19

Redovita dovakcinacija protiv korona virusa bit će potrebna zbog novih varijanti koje ga čine zaraznijim i sposobnijim zaobići ljudski imunitet.

Virus mutira svake dvije sedmice, dovoljno da su potrebne modifikacije vaccine protiv COVID-19 (Anadolija)

Redovita dovakcinacija protiv korona virusa bit će potrebna zbog novih varijanti koje ga čine zaraznijim i sposobnijim zaobići ljudski imunitet, izjavila je čelnica britanskog instituta koji radi na sekvenciranju genoma virusa.

Korona virus je od pojavljivanja u Kini krajem 2019. godine do danas usmrtio više od 2,65 miliona ljudi diljem svijeta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Virus mutira svake dvije sedmice, sporije nego gripa ili HIV, no dovoljno da su potrebne modifikacije vakcine.

‘Imunitet protiv korone ne traje zauvijek’

Sharon Peacock, čelnica britanskog Instituta za genomiku korona virusa COG-UK, koji je sekvencirao polovicu svih genoma tog virusa u svijetu, naglasila je da je zbog igre “mačke i miša” s virusom potrebna međunarodna saradnja.

“Moramo prihvatiti da će nam uvijek biti potrebna dovakcinacija – imunitet protiv korona virusa ne traje zauvijek”, rekla je ona na svom kampusu pored Cambridgea.

“Već mijenjamo vakcine kako bi se nosili s njegovom evolucijom – pojavljuju se varijante s kombinacijom veće zaraznosti i sposobnošću da dijelom zaobiđu odgovor našeg imuniteta”, dodala je.

Peacock je uvjerena da će redovita dovakcinacija, kao ona protiv gripe, biti potrebna zbog budućih varijanti, no naglasila je da napredak u proizvodnji vakcina omogućava da se ono razvija na vrijeme.

COG-UK je uspostavila sama Peacock, profesorica na Univerzitetu Cambridge, prije tačno godinu dana, uz pomoć glavnog naučnog savjetnika britanske vlade Patricka Vallancea.

Institut sada predstavlja najveću svjetsku mrežu znanja o genetici tog virusa.

Posebnu pažnju dobila tri vurusa

Na lokacijama diljem Velike Britanije sekvencirano je 346.000 genoma, dok je u svijetu to učinjeno na otprilike 709.000a genoma.

Na institutu rade stotine naučnika, mnogi od njih na volonterskoj bazi.

Procesuirano je oko 19 miliona uzoraka PCR testova, a sekvencira se oko 30.000 genoma sedmično, više nego što je Velika Britanija ranije činila u godinu dana.

Posebnu pažnju dobivaju tri varijante virusa – B.1.1.7, identificirana u Velikoj Britaniji, brazilska P1 i južnoafrički B.1.351.

Peacock najviše brine južnoafrički soj, jer je “zarazniji, ali i ima promjenu u mutaciji gena koju zovemo E484K”, a koja je povezana sa smanjenim imunitetom.

Zbog više od 120 miliona slučajeva koronavirusa u svijetu, teško je pratiti sve varijante virusa, pa Peacock i njen tim govore o “konstelacijama mutacija”.

Upozorava kako i dalje treba biti ponizan pred tim virusom, koji je donio toliko smrti i ekonomskih problema diljem svijeta.

‘Pojaviti će još neki opasan virus’

“Jedna od stvari koje me virus naučio je da mogu svakog dana biti potpuno u krivu – moram biti skromna u pogledu tog virusa, o kojem još uvijek znamo jako malo”, kazala je i dodala da možda postoji varijanta koja još nije otkrivena.

Peacock ne sumnja da će i u budućnosti biti pandemija.

“Mislim da je neizbježno da će se pojaviti još neki virus kojim ćemo se baviti. Nadam se da smo iz ove globalne pandemije nešto naučili i da ćemo biti spremniji  detektirati ga i obuzdati.”

Izvor: Agencije