Zaghari-Ratcliffe na iranskom sudu zbog novog suđenja

Zaghari-Ratcliffe je optužena za propagandu protiv sistema jer je sudjelovala na skupu ispred iranske ambasade u Londonu 2009.

Peticiju Amnesty Internationala koja traži slobodu za britansko-iransku državljanku Nazanin Zaghari-Ratcliffe potpisalo je 160.000 građana (EPA)
Peticiju Amnesty Internationala koja traži slobodu za britansko-iransku državljanku Nazanin Zaghari-Ratcliffe potpisalo je 160.000 građana (EPA)

Britansko-iranskoj državljanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe u nedjelju su na teheranskom sudu pročitane nove optužbe za “propagandu protiv sistema”, sedam dana nakon što je odslužila petogodišnju kaznu, rekla je njezina advokatica.

“Saslušanje je održano u vrlo mirnoj i dobroj atmosferi, u prisutnosti moje klijentice”, rekla je Hojat Kermani za AFP te dodala da će presuda biti donesena kasnije, datum nije određen, prenijela je Hina.

Prema advokatici Kermani, 42-godišnjakinja dvojnog državljanstva optužena je za “propagandu protiv sistema jer je sudjelovala na skupu ispred iranske ambasade u Londonu” 2009. godine.

“S obzirom na dokaze koje je iznijela odbrana i pravni postupak, kao i na činjenicu da je moja klijentica također odslužila prijašnju kaznu, nadam se da će biti oslobođena”, dodala je advokatica.

Zaghari-Ratcliffe privedena je kad je bila na odmoru 2016. godine i osuđena zbog zavjere za rušenje režima u Teheranu – optužbe koje je uporno nijekala.

Porodica traži povratak u London

Mjesecima je bila u kućnom pritvoru. Uklonjena joj je elektronska narukvica za praćenje, što joj daje veću slobodu kretanja i omogućuje posjet rođacima u Teheranu.

Kazna joj je završila 7. marta.

Dan kasnije, njen suprug Richard i njihova šestogodišnja kći Gabriella održali su bdijenje ispred iranske ambasade u središtu Londona tražeći da joj se dopusti da dođe kući.

Pokušao je dostaviti peticiju Amnesty Internationala koju je potpisalo 160.000 pristaša u kojoj se poziva da se njegova supruga oslobodi, ali je odbijen.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO