Saudijska Arabija najavila promjene kafala sistema

Po novom sistemu, migrantski radnici mogu promijeniti posao po isteku njihovog radnog ugovora.

Izvještaji o tome kako poslodavci oduzimaju radnicima pasoš, tjeraju ih da rade preko radnog vremena i uskrajućuju im plate nisu rijetki (Reuters)

Strani radnici u Saudijskoj Arabiji sada mogu promijeniti posao bez dozvole njihovog poslodavca nakon što su provedene neke dugo očekivane reforme u radnom zakonodavstvu.

U novembru prošle godine, ministarstvo za ljudske resurse i društveni razvoj Saudijske Arabije objavilo je planove o izmjenama kafala sistema prema koje su radnici vezani za jednog poslodavca koji sam može obnoviti ili ukinuti njhov boravak ili radni status u zemlji.

Grupe za ljudska prava su upozoravale da sistem čini radnike, pogotove one koji rade u građevini i domaćinstvima, izloženim zloupotrebama njihovih poslodavaca.

Izvještaji o tome kako poslodavci oduzimaju radnicima pasoš, tjeraju ih da rade preko radnog vremena i uskrajućuju im plate nisu rijetki.

Dozvola za izlazak iz zemlje

Po novom sistemu, migrantski radnici mogu promijeniti posao po isteku njihovog radnog ugovora.

Radnici će također moći mijenjati posao tokom važenja radnog ugovora ako budu obavijestili svog poslodavca o tome u određenom vremenskom roku.

Radnici će također biti oslobođeni “dozvole za izlazak iz zemlje”, što će im omogućiti da putuju bez odobrenja njihovih poslodavaca.

Izmjene su također napravljene u slučaju radnika kojima nije ponuđen radni ugovor ili nisu plaćeni, navele su saudijske vlasti.

Nekoliko zaljevskih zemalja je u proteklim godinama izvršilo reforme u svojim kafala sistemima, koji su uvedeni u šest država članica Vijeća za zaljevsku saradnju.

Kritičari međutim upozoravaju da će se zloupotrebe nastaviti sve dok su radne i boravišne vize vezane za “kafel” sponzora.

 

Izvor: Al Jazeera