Pet čelnika EU-a upozorava na ‘velike razlike’ u distribuciji vakcina

Austrijski kancelar smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza vakcina od Bugarske ili Hrvatske.

U pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, dužnosnici pozivaju da se što prije održi rasprava o raspodjeli vakcina (EPA)
U pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, dužnosnici pozivaju da se što prije održi rasprava o raspodjeli vakcina (EPA)

Čelnici pet zemalja Evropske unije pozvali su u subotu na razgovore na visokom nivou o pravednoj raspodjeli vakcina protiv korona virusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sistema do ljeta mogao stvoriti “velike razlike” među državama članicama, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke su, u pismu upućenom dužnosnicima EU-a poručili kako smatraju da bi sadašnji sistem “mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ovog ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko sedmica, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima”.

U pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, vodeći dužnosnici EU-a se pozivaju “da što prije održe raspravu o ovome važnom pitanju”.

‘Vakcine se ne dijele proporcionalno’

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je rekao da se doze vakcina ne dijele proporcionalno među zemljama članicama EU-a te da se dodatni ugovori o opskrbi vakcinom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima EU-a.

Kurz smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza vakcina po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Petorica šefova vlada kritizirala su sadašnju praksu podjele vakcina jer je proturječna EU-ovom sporazumu o proporcionalnoj raspodjeli.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO