Vakcina kompanije Novavax 96 posto učinkovita protiv izvorne verzije korona virusa

Vakcina je imala učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od britanske varijante virusa, oko 55 posto od južnoafričke varijante, ali i stopostotnu učinkovitost u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Kompanija očekuje da će ove podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama (Reuters/Ilustracija)

Vakcina protiv COVID-a 19 kompanije Novavax Inc bila je 96 posto učinkovita u sprječavanju zaraze uzrokovane izvornom verzijom korona virusa u kasnoj fazi ispitivanja provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, saopštila je kompanija u četvrtak, približavajući se korak bliže regulatornom odobrenju.

Vakcina je takođe imala učinkovitost od oko 86 posto u zaštiti od zaraznije varijante virusa koja je prvi put otkrivena, a sada prevladava u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Reuters, prenosi Hina.

Vakcina je imala učinkovitost od oko 55 posto u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoafričkoj Republici, gdje su dobrovoljci bili prvenstveno izloženi drugoj novijoj, zaraznijoj varijanti koja tamo cirkulira i širi se svijetom.

Podnošenje zahtjeva za odobrenje

U oba ispitivanja vakcina je bila 100 posto učinkovita u prevenciji teškog oboljenja i smrti.

Rezultati konačne analize ispitivanja u Velikoj Britaniji uglavnom su bili u skladu s privremenim podacima objavljenima u januaru, koji su također pokazali da je vakcina Novavaxa 96 posto učinkovita protiv izvorne verzije korona virusa i oko 86 posto učinkovito protiv britanske varijante.

Kompanija očekuje da će te podatke koristiti za podnošenje zahtjeva za odobrenje u raznim zemljama. Nije jasno kada će zatražiti odobrenje u Sjedinjenim Američkim Državama ni hoće li američki regulatori tražiti da dovrši ispitivanje koje je tamo u toku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada