Sputnjik V iz Italije na tržištu najranije od kraja godine

Ruske vakcine u Italiji će proizvoditi kompanija Adianne Pharma & Biotech.

Sputnjik V već je odobren ili se čeka njegovo odobrenje u tri članice EU-a (EPA - Ilustracija)

Doze ruske vakcine Sputnjik V protiv COVID-19 koje u Italiji proizvodi farmaceutska kompanija Adienne Pharma & Biotech neće biti dostupne na tržištu najmanje do kraja 2021.

Moskovski državni fond ove sedmice je potpisao sporazum s Adienne koji će morati odobriti italijanski regulatori prije nego što bude pokrenuta proizvodnja.

Objavljeno je i da su sklopljeni dogovori s proizvodnim pogonima u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Ugovori o proizvodnji najnoviji su pokazatelj da bi neke kompanije mogle nastaviti s planovima ne čekajući da regulator Evropske unije, Evropska agencija za lijekove (EMA), odobri Sputnjik V.

“Kompanija će proizvoditi serije za prodaju tek krajem 2021.”, citirala je agencija Tass Antonija Francesca Di Nara, predsjednika luganskog Adiennea, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Razmjena tehnologije i testiranje

Di Naro je rekao da je kompanija još trebala dovršiti postupak razmjene tehnologije za proizvodnju Sputnjika V, testirati njegovu proizvodnju i prenijeti podatke nacionalnim regulatorima prije nego što se vakcina počne prodavati.

Naučnici tvrde da je ruska vakcina učinkovita gotovo 92 posto, pokazuju rezultati ispitivanja koje je nedavno objavio medicinski magazin The Lancet.

Sputnjik V već je odobren ili se čeka njegovo odobrenje u tri članice EU-a – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.

Dužnosnici EU-a rekli su da bi Brisel mogao početi pregovore o potencijalnoj nabavci te vakcine ako to zatraže najmanje četiri članice bloka.

Dužnosnica EMA-e  Christa Wirthumer-Hoche pozvala je članice EU-a prošle sedmice da se suzdrže od izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu ruske vakcine.

Izvor: Agencije