SAD i Iran počeli ‘indirektnu diplomatiju’

Postoje komunikacije putem Evropljana i drugih koje nam omogućavaju da objasnimo Irancima kakav je naš stav i da čujemo njihov stav, kaže savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Jake Sullivan: Diplomatija s Iranom je u toku (EPA)

SAD i Iran počeli su indirektnu diplomatiju s Evropljanima i drugima, prenoseći poruke o tome kako bi mogli nastaviti pridržavati se iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Diplomatija s Iranom je u toku, samo trenutno ne na direktan način. Postoje komunikacije putem Evropljana i drugih, koje nam omogućavaju da objasnimo Irancima kakav je naš stav u pogledu pristupa usklađenosti i da čujemo kakav je njihov stav”, rekao je on novinarima.

Dodao je da SAD čeka odgovor Iranaca kako bi željeli nastaviti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Neće biti lako’

“Ovo neće biti lako, ali vjerujemo da smo u diplomatskom procesu kada možemo ići naprijed i na kraju osigurati cilj, a to je sprečavanje Irana da dobije nuklearno oružje, i to diplomatskim putem”, kazao je Sullivane.

Nova administracija američkog predsjednika Joe Bidena odbila je pružiti Teheranu jednostrane podsticaje da počne razgovore, ali je ostavila otvorenom mogućnost da obje strane preduzmu recipročne korake za nastavak primjene sporazuma, pristup koji Washington naziva “usklađivanjem radi usklađenosti”.

Izvor: Agencije