Rusija pozvala afganistanske čelnike na sastanak o mirovnom procesu

Diplomatski izvori tvrde da su Sjedinjene Američke Države, Pakistan i Kina također pozvani da prisustvuju konferenciji.

Rusija planira održati konferenciju o Afganistanu u Moskvi 18. marta i pozvala je nekoliko regionalnih aktera (EPA)

Afganistanski politički čelnici, među kojima i bivši predsjednik Hamid Kharzai, razmatraju da li da prisustvuju sastanku koji je organizirala Rusija na ponovnom pokretanju afganistanskog mirovnog procesa, dok se diplomatija stranih sila, uključujući Washington, intenzivira.

Rusija planira održati konferenciju o Afganistanu u Moskvi 18. marta i pozvala je nekoliko regionalnih aktera, prenosi Fena.

Konferencija treba doći u ključno vrijeme za mirovni proces, dok se rok od 1. maja za povlačenje stranih vojnika iz Afganistana primiče i Sjedinjene Američke Države razmatraju svoje planove.

Talibani još nisu donijeli odluku

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika u katarskoj prijestolnici Dohi ostvarili su slab napredak.

Mohammed Naeem, glasnogovornik talibana, izjavio je za Reuters da je primio poziv iz Moskve, ali da još nije odlučio da li će prisustvovati sastanku.

Izvor blizak talibanima izjavio je, pod uslovom da ostane anoniman, da će tim od četiri ili pet članova političkog ureda te grupe u Dohi prisustvovati konferenciji.

Bivši predsjednik Kharzai, njegov bivši potpredsjednik Karim Khalili te bivši ratni vođa Gulbuddin Hekmatyar primili su pozivnice, saopćili su njihovi glasnogovornici.

Samo je Khalili potvrdio da će učestvovati na sastanku.

Ashraf Ghani pod pritiskom

Predsjednik Ashraf Ghani i vodeći mirovni zvaničnik i bivši predsjednički kandidat Abdullah Abdullah također razmatraju da li da prisustvuju konferenciji, saopćili su njihovi uredi.

Samit dolazi u osjetljivo vrijeme, dok se Ghani suočava s pritiskom nakon što je američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad predložio planove za stvaranje prelazne vlade tokom posjete regiji prošle sedmice, što je Ghani odbacio u oštro intoniranom govoru tokom vikenda, rekavši da samo izbori mogu donijeti odluku o vladi.

Khalilzad je predložio posebnu konferenciju u Turskoj u narednim sedmicama, tražeći od Ujedinjenih naroda da rukovode njome.

Diplomatski izvori tvrde da su Sjedinjene Američke Države, Pakistan i Kina također pozvani da prisustvuju konferenciji 18. marta.

State Department bez potvrde

Američki State Department saopćio je da “nema ništa za potvrditi” o toj temi.

Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova nije odgovarao na zahtjev za komentarom.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova nije ni potvrdio, ni negirao da je primio bilo kakav poziv, ali je kazao da “Kina aktivno proučava multilateralni sastanak o Afganistanu koji je predložila Rusija”.

Izvor: Agencije