Rusija će odgovoriti na novo raspoređivanje raketa SAD-a

Raspoređivanje američkih raketa bi pokrenulo novu spiralu trke u naoružanju prepunu nepredvidivih posljedica, kaže Marija Zaharova.

Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kraćeg dometa bilo koje konfiguracije u raznim dijelovima svijeta imalo bi krajnje destabilizirajući efekt sa stanovišta međunarodne i regionalne sigurnosti, kaže Zaharova (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova saopćila je da će Rusija reagirati i preduzeti mjere za očuvanje svoje nacionalne sigurnosti, ako Sjedinjene Američke Države rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifičku regiju.

Agencija TASS navodi da je Zaharova na konferenciji za štampu reagirala poslije izvještaja japanskih medija da Tokio i Washington rade na planovima o mogućnostima raspoređivanja američkih kopnenih raketa srednjeg dometa u Japanu, koje su zabranjene Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), prenosi Tanjug.

‘Destabilizirajući efekt’

“Raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kraćeg dometa bilo koje konfiguracije u raznim dijelovima svijeta, uključujući azijsko-pacifičku regiju, imalo bi krajnje destabilizirajući efekt sa stanovišta međunarodne i regionalne sigurnosti. To bi pokrenulo novu spiralu trke u naoružanju prepunu nepredvidivih posljedica “, rekla je ruska zvaničnica, prenosi TASS.

Agencija navodi da je ona potvrdila da će više raketnih prijetnji po Rusiju sigurno dovesti do odgovarajućeg odgovora.

Zaharova je, također, pozvala sve zainteresirane strane na zajedničke napore kako bi se postiglo političko i diplomatsko rješavanje situacije nakon raskida INF-a od strane Washingtona i dodala da je Rusija otvorila vrata za pravičan i konstruktivan rad na obnavljanju povjerenja, međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti nakon propasti ovog sporazuma, prenosi TASS.

Izvor: Agencije