Južna Koreja obustavlja izvoz oružja u Mijanmar zbog vojnog nasilja

Od puča do sada je u protestima u Mijanmaru ubijeno 70 demonstranata, saopćila je Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima.

Okupljanja u petak uslijedila su dan nakon što je organizacija za zaštitu prava rekla da su sigurnosne snage ubile 12 demonstranata (EPA)

Mijanmarski aktivisti održali su u petak više skupova protiv hunte dok je Južna Koreja objavila da će suspendirati vojnu saradnju i zabraniti izvoz naoružanja i preispitat će razvojnu pomoć državi jugoistočne Azije zbog oštrog vojnog nasilja na protestima.

Okupljanja u petak uslijedila su dan nakon što je organizacija za zaštitu prava rekla da su sigurnosne snage ubile 12 demonstranata i dok je advokatica svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi ismijavala nove optužbe za podmićivanje.

Od puča do sada je u protestima ubijeno 70 demonstranata, saopćila je Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), prenosi Fena agenciju Reuters.

“Uprkos ponovljenim zahtjevima međunarodne zajednice, uključujući Južnu Koreju, u Mijanmaru je sve veći broj žrtava zbog nasilnih djela vojnih i policijskih vlasti”, navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Obustava saradnje

Rečeno je da će Seoul obustaviti vojnu saradnju i zabraniti izvoz oružja, ograničiti izvoz drugih strateških proizvoda, preispitati razvojnu pomoć, ali će dozvoliti humanitarna izuzeća omogućavajući državljanima Mijanmara da ostanu u Južnoj Koreji dok se situacija ne popravi.

Prema podacima organizacije Transparentnost međunarodne pomoći, Južna Koreja je 2019. godine izvezla posljednji kontingent vojne opreme i naoružanja u Mijanmar, ali Seoul i dalje troši milione dolara na razvojne programe u toj zemlji.

Protesti su u petak održani u Yangonu, najvećem gradu Mijanmara, i nekoliko drugih gradova, pokazale su fotografije na društvenim mrežama koje su objavili svjedoci i novinske organizacije. Nije bilo izvještaja o nasilju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO