Iranske vlasti uhapsile muzičke producente zbog kontroverznog spota

Producenti su radili na spotu iranskog muzičara Sasyja koji živi u SAD, a u kojem se pojavljuje i glumica filmova za odrasle.

Tokom posljednjih godina, Sasy je poznat po stihovima pjesama koje iranski konzervativci vide kao potkopavanje moralnih vrijednosti (AP)

Iranske vlasti uhapsile su muzičke producente povezane sa iranskim pop pjevačem koji živi u Kaliforniji, navela je kompanija koja ga zastupa a prenijeli su i iranski mediji.

Ovo je jedan u nizu pokušaja Teherana da zaustavi ono što smatra nepristojnim zapadnim ponašanjem.

Hapšenja se dešavaju dok se na iranskim društvenim mrežama kritikuje novi muzički spot popularnog pjevača Sasyja, pravog imena Sasan Heidari Yafteh.

U spotu za pjesmu naziva Tehran Tokyo pojavljuju se glumice, uključujući američku glumicu filmova za odrasle, koje plešu na automobilima i u barovima. Video je pregledan 18 miliona puta u jednoj sedmici.

Tokom posljednjih godina, Sasy je poznat po stihovima pjesama koje iranski konzervativci vide kao potkopavanje moralnih vrijednosti. U prethodnom video spotu, u kojem se također pojavila glumica filmova za odrasle, u tekstu pjesme dao je instrukcije tinejdžerima da piju alkohol ako ne mogu zaspati navečer te da gledaju fotografije na Instagramu umjesto da završavaju školske zadatke.

Hapšenje producenata

Nekoliko sati prije nego je objavljen video kasno u srijedu, iranske snage sigurnosti uhapsile su dvojicu muzičkih producenata koji su radili na pjesmi i upali su u njihov studio u gradu Shirazu, kazao je Sasyjev menadžer Farshid Rafe Rafahi, direktor EMH Productions, kompanije iz Los Angelesa.

Uhapšena braća Mohsen i Behrouz Manouchehri sada se suočavaju sa krivičnim progonom na sudovima u Teheranu.

Prije sedmicu dana, najava za spot je izazvala takvu javnu osudu u Iranu da su vlasti obećale da će pokrenuti istragu protiv aplikacije koja je objavila video.

“Sasyjeva misija nije da napravi haos, nego da usreći ljude”, rekao je Rafahi, dodajući da glumica u videu samo pleše te da nema nikakvih neprimjerenih scena.

Novinska agencija Fars također je optužila muzičke producente u Iranu da i ume Sasyja vode web stranice za klađenje, a Rafahi je kazao da je to nesporazum te da su te stranice samo sponzori spota.

Zabranjeno plesanje ženama u javnosti

Sasy sada ima stalnu boravišnu dozvolu u SAD-u i živi u egzilu otkako je napustio karijeru repera u Iranu 2009. godine.

Iranske vlasti su obećale da će njegov “slučaj voditi zajedno sa međunarodnim pravosudnim vlastima”.

Od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, u ovoj zemlji zabranjeno je ženama plesati u javnosti ili se pojaviti bez hidžaba.

Iranske vlasti su se i ranije obračunavale sa muzičarima, naprimjer kada su uhapsili mlade Irance koji su plesali u hit pjesmi Happy Pharrella Williamsa iz 2014. godine.

Vlada je također blokirala pristup YouTubeu, Facebooku, Twitteru i Telegramu, ali mladi Iranci pronalaze načine da koriste socijalne mreže i dijele Sasyjeve pjesme.

Izvor: Al Jazeera i agencije