Cavusoglu: Turska i Egipat počeli diplomatske kontakte

Nema razloga niti da odnosi sa Saudijskom Arabijom ne budu unaprijeđeni, rekao je turski ministar.

Za unapređenje odnosa između Turske i Egipta treba vremena zbog prekida od 2013. godine, rekao je Mevlut Cavusoglu (EPA)
Za unapređenje odnosa između Turske i Egipta treba vremena zbog prekida od 2013. godine, rekao je Mevlut Cavusoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da su uspostavljeni odnosi između njegove zemlje i Egipta na diplomatskom nivou, te naglasio da nema razloga da odnosi Ankare sa zvaničnim Rijadom ne budu unapređeni.

Cavusoglu je istakao da za ponovno unapređenje odnosa između Turske i Egipta treba vremena zbog prekida od 2013. godine, dodajući kako nijedna strana nije postavila nikakve preduslove za normalizaciju odnosa.

„Imamo kontakte s Egiptom i na obavještajnom i na nivou Ministarstva vanjskih poslova. Naši kontakti na diplomatskom nivou su također započeli”, rekao je Cavusoglu u razgovoru za Anadoliju i TRT.

Na pitanje na koji način trilateralni sastanak na kojem su jučer u Dohi ministri vanjskih poslova Turske, Rusije i Katara o pitanju Sirije pokrenuli novi trilateralni proces savjetovanja, može doprinijeti rješavanju sirijskog pitanja, Cavusoglu je kazao da Katar u posljednje vrijeme želi poduzeti konkretnije korake, posebno u smislu rješavanja humanitarne krize na terenu.

Stabilnost, mir i rješenje u Siriji

„Na inicijativu Katara, prvo smo održali sastanke na nivou visokih službenika. Kasnije smo odlučili da to učinimo na ministarskom nivou i imali smo prvi sastanak”, rekao je.

Ističući da će na ovaj način biti poduzeti koraci u vezi sa isporukom humanitarne pomoći i pružanjem obrazovanja, Cavusoglu je kazao da je njihov cilj stabilnost, mir i političko rješenje za cijelu Siriju.

“Ovaj sastanak nije alternativa Ženevskom procesu ili procesu u Astani, u kojem učestvuje i Iran, ili drugim procesima, sastancima u drugim formatima, već su komplementarni. Postoje stvari na terenu koje možemo zajedno uraditi kao tri zemlje, i zato smo se i okupili”, pojasnio je.

Istakao je da su donijeli odluku da nastave ovaj trilateralni format te da će ova saradnja biti nastavljena na nivou visokih državnih službenika, dodajući da će naredni sastanak biti održan u Turskoj.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO