UN: Svijet propušta priliku za ‘zeleni’ oporavak od pandemije

Od 1.900 milijardi dolara, koliko je 50 najvećih ekonomija najavilo potrošiti za oporavak od pandemije korona virusa, samo 18 posto može se smatrati ‘zelenim’.

U mnogim slučajevima vlade se igraju politike, rekao je autor izvještaja o 'zelenoj politici' Brian O’Callaghan (EPA)

Planovi za oporavak velikih ekonomija od COVID-19 većinom nisu “zeleni”, pa je svijet na putu da uloži milijarde dolara u jačanje industrija koje zagađuju okoliš, upozorava se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Pandemija COVID-19 izazvala je prošle godine najveću kontrakciju globalne ekonomije od Drugog svjetskog rata, potaknuvši neviđenu državnu potrošnju ne bi li se spasila nacionalna ekonomija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

No, premda su mnogi čelnici obećali da će “ponovo izgraditi bolje” i iskoristiti novac za oporavak za borbu protiv klimatskih promjena, ta se obećanja ne ostvaruju.

‘Vlade se igraju politike’

Od 1.900 milijardi dolara, koliko je 50 najvećih svjetskih ekonomija najavilo potrošiti za oporavak od pandemije, samo 18 posto, ili 341 milijardu dolara, može se smatrati “zelenim”, navodi se u izvještaju Univerziteta Oxfordu i UN-ovog Programa za okoliš.

“U mnogim slučajevima vlade se igraju politike”, kazao je autor izvještaja Brian O’Callaghan, glavni naučnik na Projektu ekonomskog oporavka Univerziteta Oxford.

“Vidjeli smo primjere čelnika koji koriste male ‘zelene’ pakete kako bi dominirali naslovnicama, gurajući istodobno u tišini puno veće pakete bez komentara o njihovim karakteristikama kad je riječ o utjecaju na okoliš.”

Na bogate nacije otpada većina “zelene” potrošnje, a među njima su Španija, Južna Koreja, Njemačka i Velika Britanija.

Najveći dio “zelenih” sredstava namijenjen je transportu, naprimjer subvencijama za električna vozila i biciklističku infrastrukturu.

Dio je namijenjen nisko-ugljičnoj energiji, a SAD i Kina predvidjeli su novac i za javne parkove.

Autori ukazuju da postoji “sve više dokaza” da “zelena” fiskalna potrošnja može dati snažnije ekonomske rezultate od alternativa.

Obećano 11.000 milijardi dolara

Pozvali su zemlje s visokim prihodima da novac za oporavak iskoriste i za podršku siromašnijim zemljama i marginaliziranim zajednicama, koje su nerazmjerno pogođene i pandemijom i njenim ekonomskim posljedicama kao što je gubitak radnih mjesta.

Nacionalne vlade obećale su prošle godine uložiti više od 11.000 milijardi dolara za otklanjanje kratkoročnih posljedica pandemije.

Izvještaj se fokusira na sredstva za oporavak, budući da će to oblikovati ekonomije u godinama koje dolaze.

Ne uključuje sredstva za oporavak Evropske unije, koja još nisu dodijeljena državama članicama.

Izvor: Agencije