Vakcina Pfizer/BioNTech efikasna u prevenciji asimptomatskih zaraza

Podaci iz Izraela sugeriraju da je vakcina kompanija iz SAD-a i Njemačke efikasna 94 posto u prevenciji asimptomatskih zaraza.

Analiza pokazuje efikasnost vakcina protiv vrlo zarazne britanske varijante korona virusa (EPA)
Analiza pokazuje efikasnost vakcina protiv vrlo zarazne britanske varijante korona virusa (EPA)

Pfizer i BioNTech objavili su da podaci iz Izraela sugeriraju da je njihova vakcina protiv korona virusa efikasna 94 posto u prevenciji asimptomatskih zaraza, što znači da bi ta vakcina značajno mogla smanjiti prenos zaraze.

Kompanije su, također, saopćile da je posljednja analiza podataka iz Izraela pokazala da je vakcina efikasna 97 posto u prevenciji simptomatskih bolesti, težih oboljenja i smrti.

To je u skladu s objavom Pfizera i BioNTecha u decembru da im je vakcina efikasna 95 posto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Analiza, također, pokazuje efikasnost vakcina protiv vrlo zarazne britanske varijante korona virusa.

U više od 80 posto ispitanih uzoraka radilo se o britanskoj varijanti.

Izrael je tada imao tek ograničen broj zaraza južnoafričkom varijantom, pa nisu mogli procijeniti efikasnost Pfizerove vakcine protiv te varijante.

Veliki odziv na vakcinaciju u Izraelu

Izrael predvodi u svijetu u kampanji vakcinisanja, djelomično zbog sporazuma o razmjeni podataka s Pfizerom i BioNTechom.

Do srijede je u zemlji s oko devet miliona stanovnika 55 posto populacije primilo barem jednu dozu Pfizerove vakcine, a 43 posto obje doze, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Među nevakcinisanim osobama bila je 44 puta veća vjerovatnost da će razviti simptome COVID-19 i 29 puta veća vjerovatnost da će umrijeti za razliku od onih koji su se vakcnisali.

Podaci prikupljeni između 17. januara i 6. marta još nisu recenzirani.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva ranije je otkrilo da Pfizerova vakcina smanjuje prenos zaraze kod asimptomatskih slučajeva za 89,4 posto, a kod simptomatskih za 93,7 posto.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO