Netanyahu u prvoj službenoj posjeti Emiratima

Izraelski premijer se treba sastati s princem prijestolonasljednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom ben Zajedom Al-Nahijaneom.

Benjamin Netanyahu je početkom februara odgodio posjetu Emiratima i Bahreinu (EPA)
Benjamin Netanyahu je početkom februara odgodio posjetu Emiratima i Bahreinu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlazi u četvrtak u Ujedinjene Arapske Emirate, u prvu službenu posjetu toj Zaljevskoj zemlji koja je nedavno normalizirala odnose s Izraelom.

Desetak dana prije parlamentarnih izbora, ključnih za njegovo političko preživljavanje, Netanyahu se treba sastati s princem prijestolonasljednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom ben Zajedom Al-Nahijaneom, navode izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Ured premijera nije ni potvrdio, ni opovrgnuo te informacije.

“Nemamo komentara”, reagirao je jedan visoki dužnosnik Netanyahuovog ureda, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Normalizacija odnosa kao ‘izdaja’

Izraelski premijer je početkom februara odgodio posjetu Emiratima i Bahreinu, zbog ograničenja putovanja u sklopu borbe protiv pandemije korona virusa.

Te dvije arapske zemlje su u septembru potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom, ispregovarane pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država u predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa.

Te sporazume, prve te vrste između Zaljevskih zemalja i Izraela, Palestinci su nazvali “izdajom”.

Nakon tih sporazuma potpisani su brojni trgovinski sporazumi između Izraela i UjAE, koji od 1. marta ima ambasadora za Izrael.

Posjeta Babiša i Orbana Izraelu

Putovanje izraelskog premijera u Emirate se predviđa istog dana kada i posjeta češkog i mađarskog premijera Izraelu.

Andrej Babiš i Viktor Orban se trebaju sastati s Netanyahuom na razgovorima o cjepivu i borbi protiv korona virusa, naveo je Prag u utorak.

Izrael je vakcinisao s dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech oko 43 posto od svojih 9 miliona stanovnika, dok se Češka i Poljska još muče s vakcinacijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO