Narodni kongres Kine promijenio izborni zakon Hong Konga

NPC je saopćio da odluka o novom izbornom sistemu Hong Konga treba da se prilagodi politici ‘jedna zemlja, dva sistema’.

AP navodi da promjene koje je odobrio NPC daju kineskom zakonodavnom tijelu ovlaštenje da imenuje više hongkonških zastupnika, smanjujući tako broj onih koji su direktno izabrani (EPA)

Vrhovno kinesko zakonodavno tijelo, Nacionalni narodni kongres (NPC), usvojilo je velikom većinom glasova odluku o promjeni izbornog sistema Hong Konga, prenosi Tanjug kinesku novinsku agenciju Xinhua.

Agencija navodi da je odluka za koju je glasalo 2.895 poslanika, a niko nije bio protiv, još jedan važan korak koji je država preduzela za, kako se navodi, “poboljšanje pravnog i političkog sistema Hongkoške posebne administrativne regije”, otkako je u junu 2020. usvojen Zakon o zaštiti nacionalne sigurnosti u Hong Kongu.

‘Jedna zemlja, dva sistema’

NPC je saopćio da odluka o novom izbornom sistemu Hong Konga treba da se prilagodi politici “jedna zemlja, dva sistema”, da zadovolji realnost i da osigura da Hong Kongom upravljaju ljudi koji vole zemlju i vole Hong Kong, prenosi Xinhua.

AP u četvrtak navodi da promjene koje je odobrio NPC daju kineskom zakonodavnom tijelu ovlaštenje da imenuje više hongkonških zastupnika, smanjujući tako broj onih koji su direktno izabrani, a da je Peking odbacio primjedbe da time narušava autonomiju Hong Konga i saopćio da su promjene neophodne da bi se zaštitila stabilnost ove teritorije.

Izvor: Agencije