Još jedan njemački političar podnio ostavku zbog maski

Konzervativac Mark Hauptmann dao je ostavku u Bundestagu akon optužbi da je pomogao kontaktima u Azerbejdžanu oko nabavke zaštitnih maski.

Više zastupnika Kršćansko-demokratske unije osumnjičeno je da su zaradili na stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih firmi (EPA - Ilustracija)

Konzervativac Mark Hauptmann postao je treći zastupnik koji je podnio ostavku u parlamentarnoj grupi Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel oko skandala vezanih za nabavku zaštitnih maski.

Hauptmann, političar iz istočne države Tiringija, rekao je da će se odreći mjesta u Bundestagu, potvrđeno je iz njegovog ureda, nakon optužbi da je pomogao kontaktima u Azerbejdžanu oko nabavke maski, prenosi Tanjug.

Gnjev oko skandala je izazvao frustraciju Nijemaca, a partija Angele Merkel je na udaru i zbog “nedostatka vakcina protiv COVID-19, spore distribucije i pretjerane birokratije”, navodi Reuters.

Još jedan udarac za CDU

Britanska agencija navodi da je ostavka Hauptmanna još jedan udarac za partiju prije regionalnih izbora u nedjelju.

Podrška konzervativcima je opala u pokrajinama Baden-Virtemberg i Rhenia-Palatinate, gdje će nedjeljni izbori biti pokazatelj kako ko stoji uoči općih septembarskih izbora.

Više zastupnika CDU-a osumnjičeno je da su zaradili na stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski pojedinih firmi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada