Izvještaj: Bahreinske snage tukle djecu i prijetile im silovanjem

Petero djece tvrde da ih je policija tukla, vrijeđala i prijetila elektrošokovima, tvrde HRW i BIRD.

Vlasti su nastojale spriječiti okupljanje demonstranata koji su željeli obilježiti 10. godišnjicu ustanka (AFP)

Bahreinske snage sigurnosti tukle su maloljetnike i prijetile im silovanjem i elektrošokovima, nakon što su ih pritvorile prošlog mjeseca, na godišnjicu prodemokratskog ustanka iz 2011. godine, tvrde grupe za ljudska prava.

U odgovoru na upit Reutersa, predstavnik vlade nije komentarisao optužbe, već je samo rekao da Bahrein zaštitu ljudskih prava shvata „veoma ozbiljno“, te da vodi „politiku nulte tolerancije“ prema zloupotrebama pravosudnog sistema.

U zajedničkom saopštenju u srijedu, Human Rights Watch (HRW) i Bahreinski institut za prava i demokratiju (BIRD) rekli su da je oko 13 maloljetnika starosti između 11 i 17 godina, sredinom februara bilo zadržano u pritvoru, dok su vlasti nastojale spriječiti okupljanje demonstranata koji su željeli obilježiti 10. godišnjicu Arapskog proljeća.

„Petero djece, uhapšeno 14. i 15. februara, tvrdi da ih je policija u stanici tukla, vrijeđala i prijetila elektrošokovima iz akumulatora automobila“, tvrde dvije grupe, pozivajući se na djecu i njihove roditelje, prenosi Reuters.

Četvero djece ostalo u pritvoru

„Policajac je 13-godišnjaka udario u ruku i prijetio da će ga silovati. Davao mu je elektrošokove i udarao njegove genitalije“, dodaju.

U nekim slučajevima, tvrde grupe, bahreinska policija hapsila je djecu i optuživala ih za paljevinu guma i blokadu saobraćajnica.

Optuživali su djecu za vandalizam, postavljanje lažnih eksplozivnih naprava i bacanje molotovljevih koktela u novembru 2020, dodaje se u saopštenju.

Četvero djece, uključujući i 16-godišnjaka uozbiljnom zdravstvenom stanju, ostalo je u pritvoru, tvrde HRW i BIRD.

Muslimanska monarhija koju uz podršku SAD-a vode manjinski suniti, koristila je silu da spriječi ustanak 2011. godine, koji su vodili pripadnici šiitske većine, a poslije je korisila stroge mjere suzbijanja sporadičnih nemira.

Izvor: Agencije