Evropska komisija odobrila upotrebu vakcina Johnson&Johnsona

Na području Evropske unije ranije su odobrene vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je korištenje Johnson&Johnson vakcina krajem februara (EPA)

Evropska komisija dala je odobrenje za upotrebu vakcina protiv COVID-19 kompanije Johnson&Johnson, što je poslednji korak u omogućavanju Evropskoj uniji da je koristi širom evropskog bloka.

“Na tržište dolazi još sigurnih i efikasnih vakcina”, napisala je na Twitteru predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Upravo smo odobrili upotrebu vakcine Johnson&Johnson u EU, nakon pozitivne ocjene Evropske agencije za lijekove”, dodala je Von der Leyen.

Preporuka EMA-e

Ranije u srijedu je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala preporuku za uvjetno odobrenje vakicne protiv COVID-19 koju proizvodi kompanija Johnson&Johnson.

EMA navodi da je vakcina Janssen pokazala efikasnost od 67 procenata nakon dvije sedmice i da ispunjava kriterije sigurnosti i kvaliteta kada je u pitanju sprečavanje bolesti COVID-19 kod ljudi starijih od 18 godina.

Rezultati kliničkog ispitivanja na ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike pokazali su da su neželjeni efekti vakcine Janssen obično bili blagi ili umjereni te da nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije, prenosi Tanjug.

Četvrta dozvoljena vakcina u EU

Najčešći su to bol na mjestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, navodi EMA.

Vakcina protiv COVID-19 kompanije Johnson&Johnson djeluje tako što priprema tijelo da se odbrani od virusa, a sastoji se od drugog virusa (adenovirusa), koji je modificiran tako da sadrži gen za stvaranje proteina spike SARS-CoV-2.

Imuni sistem osobe prepoznat će protein spike kao stran i proizvesti antitijela te aktivirati T ćelije (bijele krvne ćelije), tako da ako osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2 imunološki sistem vakcinisane osobe prepoznat će protein klas na virusu i biti spreman odbraniti tijelo od njega.

EMA je ranije saopćila da razmatra treba li odobriti jednodozne vakcine protiv korona virusa kompanije Johnson&Johnson, što bi u Evropskoj uniji bila četvrta vakcina s dozvolom.

EMA je već odobrila vakcine protiv COVID-a 19 proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Milion novih slučajeva COVID-19

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je korištenje Johnson&Johnson vakcina krajem februara.

Zdravstveni stručnjaci nadaju se da će vakcinacija jednom dozom ubrzati imunizaciju svijeta protiv COVID-19, posebno s obzirom na zabrinjavajuće nove varijante korona virusa koje su se pojavile posljednjih mjeseci.

EU se bori da brzo vakciniše svoje najranjivije građane, a daleko je iza zemalja kao što su Izrael, Velika Britanija, Čile i SAD.

Evropa je prošle sedmice zabilježila milion novih slučajeva COVID-19, što je porast od devet posto u odnosu na prethodnu sedmicu i preokret koji je okončao šestosedmični pad broja novih infekcija.

Evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za taj val odgovornim smatra nove varijante virusa, uključujući onu koja je prvi put identificirana u Velikoj Britaniji, a za koju se smatra da se za 50 posto lakše prenosi.

J&J planira napraviti miliijardu doza

Masovno istraživanje koje je obuhvatilo tri kontinenta pokazalo je da su vakcine Johnson&Johnson efikasne 85 posto u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Rezultati su potvrđeni čak i u zemljama poput Južne Afrike, gdje su identificirane varijante koje su izgleda manje osjetljive na druge odobrene vakcine, uključujući AstraZeneca.

Johnson&Johnson traži hitno odobrenje svojih vakcina u Velikoj Britaniji i od WHO-a.

Kompanija se nada da će ove godine napraviti oko milijardu doza, a njena vakcina je odobrena za upotrebu u Bahreinu i Kanadi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO