EU do juna produžila kontrolu izvoza vakcina protiv korona virusa

Evropska komisija je saopćila da će do juna produžiti važenje mehanizma kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa.

Evropska komisija je krajem januara, pod pritiskom zbog najave kašnjenja isporuka vakcina farmaceutske firme AstraZeneca, donijela propis prema kojem vakcine podliježu 'dozvoli za izvoz' koju izdaju članice EU-a (EPA)

Evropska komisija je saopćila da će do juna produžiti važenje mehanizma kontrole izvoza vakcina protiv korona virusa.

Evropska komisija je krajem januara, pod pritiskom zbog najave kašnjenja isporuka vakcina farmaceutske firme AstraZeneca, donijela propis prema kojem vakcine podliježu “dozvoli za izvoz” koju izdaju članice Evropske unije, prenosi Beta.

Italija je ovaj mehanizam nedavno koristila za blokiranje izvoza u Australiju vakcina kompanije AstraZeneca proizvedene na evropskom tlu.

Zabrana izvoza

Evropska unija je na zahtjev Italije zabranila izvoz 250.000 doza AstraZeneca vakcine protiv korona virusa u Australiju, ali EU i dalje izvozi u dvadesetak zemalja, saopćila je u petak Evropska komisija (EK) u Briselu, ali nije navela koje količine se i dalje izvoze, mada u Uniji osjetno nedostaju vakcine.

Vlada u Rimu je zahtijevala da EK zaustavi izvoz u Australiju uz ocjenu da ta zemlja nije ugrožena, dok kompanija AstraZeneca nije ispoštovala ugovor s EU i isporučila je dosad znatno manje količine Italiji i drugim članicama Unije, prenijela je Beta.

Mediji u EU ocjenjuju da vakcinacija stanovništva veoma kasni i, kao i francuski list Figaro, smatraju da je “Evropa zapala u pravi haos u vezi vakcina”.

Izvor: Agencije