Xi: Vojska mora biti spremna odgovoriti na sve nestabilnosti i neizvjesnosti

Vojska mora odlučno štititi nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping.

Xi Jinping: Razvoj vojske mora se usredotočiti na 'borbenu gotovost' (EPA)
Xi Jinping: Razvoj vojske mora se usredotočiti na 'borbenu gotovost' (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je vojsku da bude stalno spremna suočavajući se s “nestabilnostima” i “neizvjesnostima”.

Cjelokupne oružane snage moraju “uvijek biti spremne odgovoriti na sve vrste složenih i teških situacija”, rekao je on na sastanku s vojnom delegacijom pri Nacionalnom narodnom kongresu (NPC), godišnjem kineskom parlamentarnom zasjedanju.

Razvoj vojske mora se usredotočiti na “borbenu gotovost”, kazao je Xi, prenosi Fena, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Xinhua.

Jačanje nacionalne odbrane

Novi petogodišnji plan (2021-25) pruža dobru polaznu tačku za jačanje nacionalne odbrane i vojske, rekao je Xi.

Na kraju zasjedanja NPC će u četvrtak odobriti nacrt kojim se utvrđuje smjer koji se postavlja, kao i pozamašno povećanje vojne potrošnje za 6,8 posto za ovu godinu.

Xi je kazao da je plan bio pojačati izgradnju “strateškog odvraćanja visokog kalibra” i da vojska mora “odlučno štititi nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese”.

‘Vojni razvoj potaknut inovacijama’

Kineski predsjednik, koji je i čelnik Komunističke partije i predsjednik Centralne vojne komisije, rekao je da vojni razvoj mora biti potaknut inovacijama i uloženi napori da se nauka i tehnologija osamostale.

Također je kazao da inovacijama vezanim uz odbranu treba značajan poticaj.

Modernizacija i širenje kineske vojske, ocjenjuje njemačka novinska agencija dpa, dolazi u pozadini rastućih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama i Tajvanom, incidenata na njenoj granici s Indijom i sporova oko otoka u Južnokineskom i Istočnokineskom moru.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO