Voditelj dao otkaz na ITV-u poslije komentara o Meghan Markle

Britanski regulator zaprimio je 41.015 žalbi za komentare Piersa Morgana.

Piers Morgan je u svom komentaru izrazio sumnju na izjave Meghan Markle (Reuters)

Televizijski novinar i voditelj Piers Morgan napustio je medijsku ITV, nakon što su njegove kritike na račun Meghan Markle, supruge britanskog princa Harryja, doživjele kulminacije poslije intervjua koji je taj par dao Oprah Winfrey.

„Nakon razgovora sa ljudima sa ITV-a, Piers Morgan odlučio je da je vrijeme da napusti emisiju ‘Dobro jutro Britanijo'“, izvijestio je ITV u saopštenju.

„ITV je prihvatio njegovu odluku i nema ništa za dodati“, dodali su.

Morgan, bivši voditelj na CNN-u, rekao je da je par nanio štetu kraljevskoj porodici i tražio publicitet pod svojim uvjetima, a da nije prihvatio odgovornost i nadzor koji dolaze uz taj poziv.

ITV je intervju, u kojem su Meghan i Harry govorili o nezadovoljstvu u kraljevskoj porodici, emitovao u ponedjeljak navečer.

“Ozbiljne sumnje u istinitost izjava’

Britanski regulator Ofcom pokrenuo je istragu o emisiji „Dobro jutro Britanijo“ nakon što je zaprimio 41.015 žalbi na Morganove komentare.

Morgan je u svom komentaru izrazio sumnju na Meghanine izjave, a kada je njegov kolega iz emisije konstatovao da je Meghan rekla da je bila na rubu samoubistva, Morgan je odgovorio „Da, tako ona kaže“.

U utorak Morgan je rekao: “Još uvijek imam ozbiljne sumnje o istinitosti većine onoga što je rekla, ali samo da kažem za zapisnik… svoj stav o mentalnim bolestima i samoubistvu. Treba ih shvatiti krajnje ozbiljno, a ako se neko tako osjeća, trebali bi dobiti tretman i pomoć koja im je potrebna svaki put, a ako pripadaju instituciji poput kraljevske obitelji i odu potražiti tu pomoć, apsolutno bi im trebali pružiti pomoć“.

Izvor: Agencije