UN: U Jemenu raširena glad, uslovi ‘kao u paklu’

To je najgore mjesto na svetu i u potpunosti ga je stvorio čovjek, rekao je izvršni direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda.

U dječjem krilu ili odjeljenjima u bolnicama vlada mrtva tišina, rekao je David Beasley iz UN-a (EPA)

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda David Beasley upozorio je nakon posete Jemenu da će ta organizacija biti primorana tražiti stotine miliona dolara privatnih donacija, u očajničkom pokušaju da spriječi raširenu glad u narednim mjesecima, opisujući uslove u ratom pogođenoj zemlji kao “pakao”.

Svjetskom programu za hranu potrebno je najmanje 815 miliona dolara pomoći u Jemenu tokom narednih šest mjeseci, a ima samo 300 miliona dolara, rekao je Beasley za AP, prenosi Tanjug.

Kazao je će agenciji UN-a biti potrebno još 1,9 milijardi dolara da bi ispunila ovogodišnje ciljeve.

‘Djeca jednostavno nestaju’

Beasley je ranije ove sedmice posjetio Jemen, uključujući glavni grad Sanu, koji je pod kontrolom pobunjenika Husija, koje podržava Iran.

Rekao je da je na odjeljenju za neuhranjenost djece u bolnici u Sani vidio djecu kako “nestaju” zbog nedostatka hrane.

“U dječjem krilu ili odjeljenjima u bolnicama obično čujete plač i smijeh. Nema plača, nema smijeha, vlada mrtva tišina“, kazao je on.

“Ovo je pakao… To je najgore mjesto na svijetu. I u potpunosti ga je stvorio čovjek“, istakao je Beasley.

Ujedinjeni narodi su upozorili da bi se 16 miliona ljudi u Jemenu, odnosno polovina stanovništva, moglo suočiti s drastičnim nedostatkom hrane.

Izvor: Agencije