UN: Na ruti preko Mediterana utopilo se 190 migranata

UNHCR i IOM su ukazali na važnost nastavka spasilačkih misija duž mediteranskih migrantskih ruta, na kojima se često događaju brodolomi.

Mediteransko more i dalje uzima hiljade ljudskih života (Reuters)

Iz Ujedinjenih naroda je saopćeno da je najmanje 190 migranata poginulo od početka ove godine pri pokušaju da preko središnjih dijelova Mediteranskog mora dođu u Evropu.

Komesarijat za izbjeglice UN-a (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u zajedničkom saopćenju su ukazali na važnost nastavka spasilačkih misija duž mediteranskih migrantskih ruta, na kojima se često događaju brodolomi i stradaju migranti koji sa sjevera Afrike pokušavaju doploviti do tla Evrope, prenosi Anadolija.

Iz te dvije UN-ove organizacije su izrazili duboko žaljenje zbog dva brodoloma u utorak, u kojima je u vodama Tunisa život izgubilo najmanje 39 migranata.

U Italiju stiglo 5.700 migranata

Većina stradalih su bili migranti porijeklom iz Obale Slonovače, a nastavljena je potraga za eventualnim dodatnim žrtvama te tragedije.

“Ove godine je na ruti preko središnjih dijelova Mediteranskog mora život izgubilo najmanje 190 migranata, a sa sjevera Afrike u Italiju je stiglo 5.700 migranata”, navodi se u saopćenju.

Iz IOM-a su saopćili da je na svim migrantskim rutama u Mediteranskom moru od početka godine život izgubila najmanje 251 osoba, a da je na svim migrantskim rutama u svijetu poginulo ukupno 446 osoba.

“Mediteransko more i dalje uzima hiljade ljudskih života onih koji na taj opasni put kreću kako bi pobjegli od ekstremnog siromaštva i pronašli bolje uvjete za život”, kazao je šef misije IOM-a u Tunisu Azzouz Zamri.

Izvor: Agencije

Povezane

U dva brodoloma u blizini libijske obale utopilo se gotovo 100 izbjeglica i migranata. U jučerašnjem su stradale 74 osobe, među njima i beba. Spasilačke nevladine organizacije kažu da se u Sredozemnom moru od početka oktobra dogodilo najmanje osam brodoloma.

Published On 13 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO