Rusija usporava brzinu Twittera

Rusko tijelo za nadzor optužuje društvenu mrežu jer više puta nije uklonila zabranjeni sadržaj sa svoje platforme.

Potez je uslijedio usred sve većih napora Moskve da utiče na američke društvene platforme (AP)

Rusko tijelo za nadzor komunikacija Roskomnadzor objavilo je u srijedu da će ograničiti upotrebu Twittera usporavanjem njegove brzine, te je optužilo tu društvenu mrežu za kršenje zakona jer više puta nije uklonila zabranjen sadržaj sa svoje platforme.

Roskomnadzor je zaprijetio da će potpuno blokirati servis i poručio da je do srijede bilo više od 3.000 objava ilegalnog sadržaja.

Twitter, kao i ostale američke društvene mreže, u Rusiji koriste saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navalnog čije je zatvaranje prošlog mjeseca pokrenulo proteste u cijeloj zemlji.

„Usporavanje će se primjenjivati na 100 posto mobilnih uređaja i 50 posto nemobilnih uređaja”, priopćio je Roskomnadzor na svojoj mrežnoj stranici.

Frustracija zbog nepoštivanja ruskih zakona

“Ako (Twitter) nastavi ignorirati zakonske obaveze, mjere će se nastaviti u skladu s propisima”, dodaje se, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Potez u srijedu uslijedio je usred sve većih napora Moskve da utiče na američke društvene platforme i zbog frustracija jer se, kako navode vlasti, ne poštuju ruski zakoni.

Prošlog decembra je donji dom parlamenta podržao nove velike novčane kazne za platforme koje ne brišu zabranjen sadržaj i još jedan zakon kojim bi ih se ograničilo ako „diskriminiraju“ ruske medije.

Izvor: Agencije