Pentagon: Nacionalna garda će još dva mjeseca čuvati Capitol

Odobren je zahtjev za zadržavanje oko 2.300 vojnika Nacionalne garde u Washingtonu s ciljem zaštite Capitola u naredna dva mjeseca.

Pentagon je saopštio da će tokom sljedeća dva mjeseca sarađivati sa policijom Capitola kako bi se nastavilo dalje smanjivanje prisustva trupa u mjeri u kojoj to uslovi budu dozvoljavali (Reuters)
Pentagon je saopštio da će tokom sljedeća dva mjeseca sarađivati sa policijom Capitola kako bi se nastavilo dalje smanjivanje prisustva trupa u mjeri u kojoj to uslovi budu dozvoljavali (Reuters)

Pentagon je odobrio zahtjev za zadržavanje oko 2.300 vojnika Nacionalne garde u Washingtonu, što je oko polovine trenutno raspoređenih snaga, kako bi pomogao u zaštiti američkog Capitola u naredna dva mjeseca, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je Pentagon saopštio da će tokom sljedeća dva mjeseca sarađivati sa policijom Capitola, koja je podnijela zahtjev, kako bi se nastavilo dalje smanjivanje prisustva trupa u mjeri u kojoj to uslovi budu dozvoljavali.

U izvještaju Pentagona koji je objavljen u ponedeljak preporučeno je korištenje mobilne ograde za zaštitu Capitola i preporučeno formiranje snaga za brzo reagovanje u Washingtonu, dok je policija Capitola ocijenjena kao loše pripremljena za eventualni napad na tu ustanovu.

Za napad optuženo više od 300 ljudi

Neki američki zvaničnici ministarstva odbrane, pod uslovom anonimnosti rekli su Reutersu da ne znaju za takve obavještajne podatake koji zahtijevaju dalje veliko vojno prisustvo oko Capitola.

Agencija navodi da su od januarskog napada pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na sjedište američkog Kongresa, trupe Nacionalne garde poslane na teren i da su postavljene visoke ograde kako bi se proširio sigurnosni opseg.

Savezno tužilaštvo SAD optužilo je više od 300 ljudi za umiješanost u napad 6. januara koji je doveo do pet smrtnih slučajeva, uključujući i smrt jednog policajca, prenosi Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO