Mijanmarski generali platili lobiste dok se protesti nastavljaju

Mijanmarski generali platili su dva miliona dolara kanadskoj firmi za lobiranje u pokušaju da se ‘objasni stvarna situacija’ u zemlji.

Više od 60 demonstranata ubijeno je a gotovo 2.000 zatvoreno u protestima nakon vojnog udara (EPA)
Više od 60 demonstranata ubijeno je a gotovo 2.000 zatvoreno u protestima nakon vojnog udara (EPA)

Mijanmarski generali angažovali su kanadsku firmu za lobiranje kako bi im pomogli da “objasne stvarnu situaciju” u zemlji, dok se vojska bori sa demonstrantima koji se protive državnom udaru 1. februara.

Novi snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju snage sigurnosti kako se okupljaju na ulici u blizini mjesta gdje su radnici željeznica, u pokušaju vojske da obuzda proteste koji su zahvatili Yangon.

Jedna osoba uključena u štrajk rekla je za agenciju Reuters u telefonskom razgovoru da se boje obračuna.

“Mislim da će nas uhapsiti. Molim vas pomozite.”

Radnici željeznice su dio masovnog pokreta radnika koji su u štrajku u pokušaju da osujete poslove vlade.

S druge strane, generali su unajmili kanadsku PR firmu po ugovoru vrijednom dva miliona dolara, kako bi lobirala uime vojske u međunarodnim organizacijama kao što je UN, kao i u vladama SAD-a, Saudijske Arabije, UAE-a i Rusije.

Kompanija Dickens and Madsen će “pomagati u objašnjavanju stvarne situacije u zemlji”, navodi se u ugovoru.

U međuvremenu je glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao da je SAD zgrožen upotrebom smrtnosne sile te je pozvao snage sigurnosti da koriste “maksimalnu” suzdržanost u slučaju demonstranata.

Preminuo zvaničnik u zatvoru

Zvaničnik iz Nacionalne lige za demokratiju (NLD), stranke svrgnute mijanmarske liderke Aung San Suu Kyi, preminuo je u zatvoru nakon što je uhapšen u utorak.

Zaw Myat Linn umro je nakon što je uhapšen u Yangonu, kazao je Ba Myo Thein, član raspuštenog gornjeg doma parlamenta. On je drugi zvaničnik stranke da je izgubio život u zatvoru.

“Linn je redovno učestvovao u protestima. Sada njegova porodica pokušava da preuzme tijelo iz Vojne bolnice.”

Ni vojska ni policija nisu odgovorili na upite za komentar.

Zaw Myat Linn je drugi zvaničnik NLD-a koji je preminuo posljednjih dana u zatvoru.

Khin Maung Latt, koji je bio menadžer kampanje parlamentaraca iz NLD-a koji je izabran 2020, preminuo je nakon hapšenja u subotu.

Mučenje u zatvoru

Više od 60 demonstranata ubijeno je a gotovo 2.000 zatvoreno u protestima nakon vojnog udara u zemlji, navela je organizacija koja prati hapšenja u zemlji.

Maung Saungkha, aktivista i prijatelj Zaw Myat Linna, rekao je da je njegova porodica pozvana da preuzme tijelo ali joj nije rečeno kako je preminuo. Njegova supruga je navela da je imao veliku ranu na abdomenu, dok je vojska kazala da je sam sebe povrijedio dok se penjao preko ograde, pokušavajući da pobjegne.

Zbog ovih smrti u zatvoru, postoji zabrinutost da vojska muči i ubija zatvorenike.

Prema Ujedinjenim narodima sigurnosne su snage ubile više od 50 ljudi kako bi zaustavile svakodnevne demonstracije u toj državi jugoistočne Azije otkako je vojska svrgnula i privela izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi 1. februara.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO